ep imagen de archivo de aviones de british airways
Steve Parsons/PA Wire/dpa - Archivo

Les aerolínies europees han suprimit més del 70% dels seus vols davant la cancel·lació de reserves pel temor al coronavirus i la necessitat de frenar aquesta pandèmia. Ho fan amb la tranquil·litat que no perdran els seus permisos d'enlairament i aterratge ('slots') que tenen als principals aeroports de tot el món, ja que des de Brussel·les s'ha anunciat la flexibilització d'aquesta normativa.

IAG

  • 2,04€
  • -0,58%

La Comissió Europea (CE) ha introduït una esmena temporal perquè les aerolínies no es vegin obligades a operar almenys el 80% de les seves franges horàries assignades, el mínim necessari per a mantenir-les la pròxima temporada. Amb aquesta mesura, s'evitarà que es noliegin vols sense passatgers per a mantenir els 'slots' costi el que costi, reduint els costos i l'impacte mediambiental.

Ryanair va ser una de les primeres aerolínies que va començar a cancel·lar part dels seus vols, i no descarta haver de cessar per complet la seva activitat durant els dos pròxims mesos. De moment, ha suprimit el 80% dels viatges per a "reduir les despeses operatives i millorar els fluxos d'efectiu", segons un comunicat. La 'low cost' irlandesa també ha anunciat un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTE) que afectarà 1.500 empleats a Espanya.

Xifres similars en el grup IAG (Ibèria, British Airways, Vueling, Aer Lingus i Level), que mantindrà inoperatius el 75% dels seus vols entre abril i maig. El conglomerat d'aerolínies també valora reduir les hores de feina, oferir vacances voluntàries no pagades i executar suspensions temporals d'ocupació, encara que de moment es desconeixen a quin percentatge de la plantilla afectarien aquestes mesures.

Norwegian qui ha pres les mesures més dràstiques, amb la cancel·lació del 85% dels seus vols, una decisió que ve acompanyada d'un ERTE que afectarà el 90% de la seva plantilla, uns 7.300 treballadors. La complicada situació en la qual queda la companyia ha obert la possibilitat de la seva nacionalització, uns rumors que van disparar un 11% les seves accions en la jornada d'aquest dimarts.

Qui segur que passarà a mans públiques és Alitalia. El Govern italià ja ha anunciat la nacionalització d'aquesta aerolínia per evitar la seva fallida. En concret, ha destinat 600 milions d'euros que se sumen al préstec de 400 milions que li va atorgar al desembre, segons els mitjans locals que han tingut accés al projecte de decret.

ELS GOVERNS VALOREN TANCAR AEROPORTS

Totes aquestes cancel·lacions podrien anar a més si els governs comencen a tancar els seus espais aeris. A Espanya, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va anunciar aquest dilluns que es tancaven les fronteres terrestres i no descartava la possibilitat de clausurar també els ports marítims i els aeroports, en el cas que sigui necessari per a controlar l'expansió del coronavirus.

Ja hi ha països que s'han decantat per restringir els vols des de les zones més afectades per aquesta malaltia. És el cas d'Espanya, que va prohibir les connexions aèries directes amb Itàlia. També dels Estats Units, on el president Donald Trump ha suspès tots els trajectes que connecten el país nord-americà amb Europa. Altres països, com Polònia o Itàlia, han adoptat decisions similars.

Noticias relacionadas

contador