ep grifols 20201001191117
GRIFOLS - Archivo

Grifols no ho està fent bé en borsa en aquest començament d'any. Durant aquests dos mesos, la farmacèutica es deixa al voltant d'un 13% i se situa entre els tres pitjors títols de l'IBEX. Els últims resultats no han ajudat (es va enfonsar un 5% el passat 26 de febrer, després de donar a conèixer xifres), però no és l'únic factor que està pesant en el seu comportament. Cal recordar que l'any passat, els títols de Grifols van cedir un 23,5%.

  • 8,35€
  • -3,16%
  • 5,96€
  • -3,17%

1. Uns comptes del quart trimestre negatius. Als experts no els va agradar la brusca desacceleració del creixement de vendes a tipus de canvi constant (+1,9% al quart trimestre del 2020 enfront del +9,3% del primer trimestre del 2020) i la incertesa que això genera. També es va valorar negativament el deteriorament del marge EBITDA (26,0% al quart trimestre del 2020, -1,1 punts percentuals enfront del quart trimestre del 2019). Això, malgrat el pla de contenció de despeses operatives.

Grifols va comunicar a finals del passat mes una caiguda de les vendes del quart trimestre fins als 1.309 milions (-3,8% interanual), un EBITDA de 340,3 milions (-7,4%. El consens n'esperava 426 milions) i un benefici net de 152.900.000 (-24,2%. El consens n'estimava 167 milions).

2. Augment del cost de recollida de plasma. Relacionat amb l'anterior, l'increment del cost de recollida de plasma s'ha consolidat. "Impactarà negativament sobre els marges a futur", avisen els analistes de Bankinter.

Aquesta mateixa setmana la companyia ha anunciat la compra de 25 centres de plasma als Estats Units per uns 305 milions d'euros.

3. Canvi en la gana dels inversors. Els inversors estan rotant les seves carteres cap a companyies de creixement en detriment de sectors i companyies tipus 'value', com és el cas de Grifols, adverteixen també des Bankinter.

4. Retalls de valoració. Les retallades de valoració, en part motivats pels últims comptes, tampoc ajuden. El mateix Bankinter va retallar el seu consell després de publicar-se aquestes xifres fins a 'neutral' des de 'comprar' i el preu objectiu fins als 25,20 euros des dels 34 euros.

JP Morgan li ha baixat el preu aquesta setmana fins als 23 euros des dels 26,50 euros previs, amb un consell de 'neutral'. El banc nord-americà també ha retallat les seves estimacions sobre la companyia i recomana ser cautelosos davant el que pugui passar amb la seva competidora nord-americana Vertex Pharma. Recordem que a finals de l'any passat Grifols es disparava en borsa després que Vertex anunciés que abandonava un projecte amb una molècula sintètica que potencialment podria haver fet ombra als productes de Grifols basats en l'alfa-1antitripsina, una de les principals proteïnes plasmàtiques.

Credit Suisse també ha rebaixat el preu objectiu de Grifols aquesta setmana (fins als 24 euros des dels 26 euros) després de la rebaixa que va dur a terme a finals de l'any passat, quan tenia el seu preu als 32 euros.

5. Dilució de l''efecte Covid'. Grifols no es va beneficiar el 2020 de l'impuls borsari que el coronavirus ha provocat en moltes farmacèutiques. No obstant això, va anunciar, i continua anunciant, moltes notícies relacionades amb les seves investigacions amb plasma contra el coronavirus que se segueixen amb atenció i que tenen, com a molt, impacte puntual en la seva cotització. L'agost, per exemple, va pujar després que els EUA aprovés d'urgència l'ús del plasma per tractar pacients hospitalitzats per Covid. A principis d'aquest any, també celebrava en borsa l'anunci d'assajos amb un fàrmac contra el coronavirus que donaria immunitat immediata, assumpte de què s'ha parlat molt. Amb tot, no sembla que els inversors estiguin valorant molt el paper exercit per Grifols per enfrontar la pandèmia.

Finalment, cal destacar que, des del punt de vista tècnic, els analistes de Bolsamanía es mostren molt cauts. "Alguna cosa no funciona bé dins de l'antiga estructura alcista de preus", indiquen, i posen l'accent en el trencament recent dels mínims de setembre, als 21,27 euros. "Si no aconsegueix redreçar el rumb aviat, ja no hi ha suports fins a la zona dels 19,20 euros", avisen.

Noticias relacionadas

contador