ep grifols 20201001191117
GRIFOLS - Archivo

La farmacèutica Grifols es dispara un 5% a la borsa (ha arribat a pujar un 10%) i lidera els guanys a l'Ibex després que Vertex Pharma hagi abandonat un projecte que potencialment podria haver fet ombra a l'alfa-1antitripsina, una de les principals proteïnes plasmàtiques.

  • 8,34€
  • 0,51%

El seu rival estatunidenc ha cancel·lat un assaig a una molècula sintètica que podria haver fet competència als productes de Grifols, basats en plasma sanguini humà.

Les accions de Vertex Pharma es desplomen un 11% en la preobertura de Wall Street, la qual cosa dóna una idea de les enormes esperances que el mercat tenia en aquest desenvolupament.

La biotecnològica ha confirmat que deixarà de desenvolupar un medicament, el VX-814, per tractar una deficiència de proteïna hereditària, l'alfa-1 antitripsina, que pot causar malalties pulmonars i hepàtiques. Abandona a causa de problemes de seguretat detectats en un assaig clínic en etapa intermèdia.

"Amb base en les elevacions dels enzims hepàtics observats, juntament amb la determinació que no podríem aconseguir de manera segura els nivells d'exposició objectiu amb VX-814, estem discontinuant el desenvolupament addicional d'aquesta molècula", ha assenyalat Carmen Bozic, directora mèdica de Vertex.

Les previsions del mercat que hi hagués alguna molècula sintètica que pogués reemplaçar alguns medicaments plasmàtics com els de Grifols s'han esvanit a curt termini amb la decisió de Vertex, i això és el que s'està descomptant durant la jornada en les accions de la farmacèutica catalana fundada per la família Grifols.

NOTÍCIA "MOLT POSITIVA"

Els experts de Banc Sabadell reconeixen que aquest anunci de Vertex és una notícia "molt positiva" per a Grifols.

"Recordem que el VX-814 era la principal amenaça competitiva per a Grifols, en la mesura que les vendes d'alfa-1antitripsina suposen un 15%-16% de les seves vendes totals i probablement una porció més elevada del seu EBITDA. Grifols és líder del mercat en aquest segment amb el seu producte Prolastin i estimem que té una quota del mercat mundial d'aproximadament el 67%", expliquen.

Noticias relacionadas

contador