ep fbrica de grifols a parets del valls barcelona
EUROPA PRESS - Archivo

Grifols ha desfilat aquest divendres a la passarel·la de resultats per retre's compte de les seves xifres corresponents a 2020. La companyia ha aconseguit resistir a la pandèmia de la Covid-19 en registrar un benefici de 619 milions d'euros, un 1,1% menys que els 625 milions que va recollir un any abans. No obstant, ha batut rècord amb les seves vendes, que van arribar als 5.340 milions d'euros, xifra que representa un increment del 4,7%.

  • 8,60€
  • 4,50%

El volum de negoci de la multinacional espanyola ha pujat, segons ha explicat en una nota enviada a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), gràcies al creixement que han experimentat les divisions Bioscience i Diagnostic. De fet, assenyala que excloent-ne les vendes de plasma a tercers, els ingressos van incrementar un 6,5%, i remarca també que la contribució de nous productes ha representat més del 50% del creixement dels ingressos.

D'altra banda, Grifols estima que l'impacte net del coronavirus en l'EBITDA ascendeix a 155 milions d'euros. "Aquest import inclou, principalment, l'impacte negatiu en la valoració de l'inventari i el menor creixement dels ingressos de la Divisió Bioscience durant el quart trimestre del l'any, així com els efectes positius derivats del pla de contenció de despeses operatives i de la contribució del test molecular per a la detecció de virus SARS-CoV-2", explica a la nota.

D'aquesta manera, l'EBITDA ascendeix a 1.324 milions d'euros el 2020, xifra que representa un marge del 24,8% sobre els ingressos (davant el 28,1% de 2019). Excloent-ne l'impacte de 155 milions d'euros per la Covid-19, l'EBITDA se situa als 1.479 milions d'euros, que suposa el 27,4% sobre ingressos.

La companyia també remarca que el resultat financer ha continuat millorant durant l'exercici i s'ha situat als 178 milions d'euros. Això inclou la "reducció de les despeses financeres per import de 97 milions d'euros" després del procés de refinançament del deute tancat al novembre de 2019. També un "impacte positiu de 18 milions d'euros" per la variació en les diferències de canvi, i un altre de 57 milions d'euros pel reconeixement comptable de la inversió després del tancament de l'operació amb Shanghai RAAS registrada al primer trimestre del 2020.

El deute financer net de Grifols s'ha situat als 5.714 milions d'euros amb data del 31 de desembre de 2020. "Durant els últims anys, les inversions estratègiques realitzades per impulsar l'obtenció de plasma i els majors esforços per millorar les operacions han estat factors molt rellevants per enfortir el creixement del grup i incrementar els nivells d'inventaris", diu Grifols, que apunta que "aquestes inversions, juntament amb la gestió dels inventaris, han permès mantenir un volum de creixement important al llarg de l'exercici 2020".

Així mateix, continua, el 2020 s'ha aconseguit limitar a l'entorn del 15% l'impacte de la Covid en el subministrament net de plasma "tot i les mesures de distanciament social, les restriccions de mobilitat i els confinaments, entre d'altres". La companyia assegura que està "preparada per a un creixement significatiu dels nivells de plasma el 2021 a mesura que avança la vacunació i disminueixen les restriccions pel coronavirus".

Noticias relacionadas

contador