nissan portada

Els governs autonòmic i central i els sindicats continuen lluitant contra molins de vent en el cas del tancament de les plantes de Nissan a Barcelona, i esgoten els seus últims cartutxos per intentar revertir una decisió que els alts directius de l'automobilística japonesa asseguren que és irrevocable. Mentrestant, entitats com Foment del Treball i Cambra de Comerç encaixen la realitat que l'empresa tancarà definitivament al desembre les seves instal·lacions, i treballen en plans alternatius que salvin 25.000 ocupacions i preservin el teixit industrial de l'automoció, que suposa més del 10% del PIB català.

La patronal i el consorci de cambres de comerç catalanes han començat a traçar ‘plans B’ basats en el tancament de les plantes a la Zona Franca de Barcelona, Sant Andreu de la Barca i Montcada. En concret, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha demanat a les administracions que "no s'enganyin". "Construir castells a l'aire és tant dolent com llepar-se les ferides", ha assegurat Sánchez Llibre en referència a la insistència dels governs espanyol i català a reclamar a Nissan que reverteixi la seva decisió d'abandonar Barcelona.

La postura política, no obstant això, és la de mantenir-se en la tessitura de lluitar fins al final. En concret, la consellera d'Empresa de la Generalitat, Àngels Chacón, ha alliçonat les entitats per l'estratègia de passar pàgina que han adoptat, cosa que, al seu judici, "només està facilitant les coses a Nissan”. El Govern continua reclamant "interlocució directa" amb la direcció de l'empresa al Japó i una "memòria explicativa" de les raons del tancament.

Quant al Govern de Pedro Sánchez, fonts properes també asseguren que “continuen lluitant” costat per costat amb la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona per evitar el tancament, encara que reconeixen que la situació és "molt difícil". Els sindicats, per part seva, neguen que hi hagi alguna proposta alternativa al tancament de la planta i, "mentre no es digui el contrari, l'opció és que la fàbrica Nissan continuï produint cotxes a Barcelona”, ha declarat aquesta setmana el secretari general d'UGT, Pepe Álvarez.

Tornant al president de Foment de Treball, no desdenya la lluita perquè la marca japonesa reconsideri la decisió, però assegura que, al mateix temps, "cal preveure, actuar i treballar" per trobar una alternativa industrial. "No podem dir només que torni Nissan. Cal lluitar, sí, però també cal garantir unes condicions de sortida dignes per als milers de treballadors que hi han dedicat una part de la seva vida. Fem costat a les administracions perquè Nissan canviï d'opinió, però cal treballar també en la direcció de plantejar un nou pla industrial".

EL PLA INDUSTRIAL DE FOMENT

La patronal s'ha ofert a repensar com ha de ser aquesta alternativa, que ha d'estar centrada en l'àmbit de l'automoció, de manera preferent, encara que Sánchez Llibre ha obert la porta a la possibilitat de transformar les instal·lacions de la Zona Franca, on es troba situada la planta principal de Nissan, perquè puguin utilitzar-se per a d'altres finalitats. Entre altres projectes, s'estan analitzant les sinergies entre els proveïdors de l'automoció i l'àmbit de la construcció.

Per avançar en la cerca d'una solució a la crisi de Nissan, la patronal ha creat una taula sobre la indústria de l'automoció, en la qual són presents destacades empreses de l'àmbit com Seat o Ficosa, així com experts i especialistes. De moment, aquesta taula s'ha reunit ja amb els líders de CCOO i UGT de Catalunya i la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, i té previst reunir-se aviat amb la ministra d'Indústria, Reyes Maroto; el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i els ambaixadors del Japó, la Xina i Corea a Espanya.

EL ‘HUB’ DE CAMBRA DE COMERÇ

A més d'aquesta inciativa, Cambra de Barcelona ha anunciat un projecte conjunt amb les cambres de comerç catalanes per fomentar iniciatives de mobilitat sostenible a Catalunya, que tindrà com un dels seus objectius omplir el buit que deixarà Nissan. El president de l'entitat, Joan Canadell, ha assenyalat que no és l'objectiu principal del programa, però sí que s'orientarà a trobar una o més iniciatives que puguin establir-se a les instal·lacions que la japonesa ha ocupat durant 40 anys.

La proposta de Cambra pretén crear un ‘hub’ de la mobilitat sostenible a la regió, que la recol·loqui al mapa i la torni a fer “atractiva a les inversions estrangeres”, ha assenyalat Canadell. I, de la mateixa manera, que “retingui altres companyies tan importants com Seat”. El president de la Cambra de Barcelona ha assenyalat que el tancament de les plantes de Nissan a Barcelona "interpel·la i posa davant del mirall" aquesta indústria, i l'avisa que pot sofrir. Per això, animen a canviar-la i modernitzar-la presentant projectes empresarials que les cambres catalanes puguin contribuir a "fer-los més grans".

Així, mitjançant aquesta proposta, el Consell General de Cambres crida el teixit econòmic a presentar plans industrials perquè aquesta nova mobilitat es desenvolupi a Catalunya, amb una llarga tradició del sector automobilístic i ara afectada per la "notícia negativa" de l'anunci de la marxa de Nissan.

Les corporacions volen "repensar" la indústria de l'automoció i es comprometen a impulsar i acompanyar als millors projectes que se'ls presentin, dels quals se'n valorarà la sostenibilitat, viabilitat, maduresa, vocació internacional, capacitat innovadora, possibles sinergies i els llocs de treball que poden generar.

Aquestes iniciatives es veuran reforçades a curt termini pel pla per a l'automoció que prepara el Govern i que combinarà la renovació del parc mòbil, amb una edat mitjana de 12 anys, i la neutralitat ecològica, amb l'objectiu de recuperar l'activitat parada durant l'estat d'alarma. Segons fonts de l'Executiu, inclourà mesures fiscals per a fomentar la recerca, el desenvolupament i la innovació (I+D+i) i la demanda, a més d'afavorir la inversió en projectes de transformació del sector.

Noticias relacionadas

contador