• Per exemple, Popular pagarà entre 13.000 i 16.000 euros als seus clients de Banco Popular i Pastor
  • Bankinter i Banco Santander no esperen impacte al no tenir clàusules sòl en la seva oferta hipotecària
hipotecas casas dinero

La decisió del Tribunal de la Justícia de la Unió Europea (TUE) obre la porta a noves reclamacions per part dels clients. Els afectats per la clàusules sòl obliga als bancs a executar de forma retroactiva la nul·litat de les clàusules sòl. La decisió ha sorprès ja que és contrària al recomanat per l'advocat general i la sentència del Tribunal Suprem, que va fixar la data màxima per a la devolució dels diners cobrats de més en el 9 de maig de 2013.

Encara abans de conèixer-se la decisió del TUE, la web reclamador.es, una de les principals companyies online de reclamacions a Espanya, compta amb més de 10.000 reclamacions de persones afectades a Espanya que podran recuperar uns 8.000 euros de mitjana. “Ens alegrem que s'hagin deixat de costat les qüestions econòmiques i polítiques a l'hora de dictar aquesta sentència. Calia aplicar la Llei defensant als ciutadans. S'ha fet justícia!”, valora Pablo Rabanal, fundador i CEO de reclamador.es.

La sentència suposa una garrotada inesperada per al sector financer espanyol, que s'enfronta a un cost addicional de fins a 5.000 milions d'euros, segons les estimacions que van realitzar a l'estiu analistes com els de Bankinter, mentre que els economistes d'AFI estimen que la factura serà de 4.500 milions. Per la seva banda, el Banc d'Espanya calcula que seran més de 4.000 milions. La primera entitat a publicar els seus càlculs de l'impacte de la sentència ha estat Popular, que estima el cost en 684 milions d'euros, dels quals ja té provisionats 350 milions.

Els bancs més afectats, segons en aquest cas, segons càlculs de JP Morgan, són Popular i CaixaBank, amb un impacte en el benefici per acció al llarg de totes les entitats afectades d'entre l'1,4% i el 18%. El banc d'inversió nord-americà no espera impacte per Bankinter i per a Banco Santander, que no tenen clàusules sòl en la seva oferta hipotecària. Per la seva banda, els experts de Renta 4 anticipaven en un informe publicat abans de conèixer-se la sentència que els més afectats serien Liberbank, Popular i Sabadell. En aquest cas, fonts de l'entitat expliquen a Bolsamanía que al banc defensen que les seves clàusules sòl sempre han estat transparents, amb el que la sentència publicada avui "no és la seva guerra".

QUANT COBRARAN ELS CLIENTS?

En el cas de BBVA, la resolució del tribunal li farà que hagi de pagar entre 4.000 i 7.000 euros de mitjana per cada client. Quant a les hipoteques concedides per Catalunya Caixa, BBVA haurà de retornar de mitjana entre 10.000 i 13.000 euros, segons les dades facilitades per la web de reclamacions. ABANCA haurà de pagar entre 4.000 i 7.000 euros als seus clients de Caixa Galícia i entre 4.000 i 7.000 euros als de Caixa Nova, la mateixa quantitat a la qual haurà de fer front Cajamar i Caixa Bank per Banca Cívica. Per la seva banda, els clients de Caixa Girona rebran de mitjana entre 10.000 i 13.000 euros.

Bankia farà front a pagaments entre 10.000 i 13.000 euros pels seus clients de la Caja Canarias, Caja Àvila, Caja Segòvia i Caja Rioja. Banco Santander abonarà entre 4.000 i 7.000 euros per al seu clients de Banesto. Els clients de Sabadell rebran, de mitjana, entre 13.000 i 16.000 euros, la mateixa xifra a la qual percebran els clients de Banco Gallego.

Popular pagarà entre 13.000 i 16.000 euros als seus clients de Banco Popular i Pastor. La quantitat és similar a la qual haurà de fer front Unicaja pels seus clients i els de Caja Duero i Caja Espanya.

L'interval de 13.000 a 16.000 euros és el mateix que percebran els clients d'Ibercaja, responsable també de CAI, els de CajaSur, Liberbank i BMN.

Les dades publicades per reclamador.es han estat elaborades sobre la base d'una hipoteca mitjana de 150.000€, signada el 2006 a 27 anys i amb clàusula sòl del 3,5%.

QUINS PASSOS CAL SEGUIR PER RECLAMAR?

La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea obre la porta a milers de reclamacions contra els bancs i si important és saber quant es pot reclamar, igualment és saber com fer-ho. El primer que han de fer tots els cientes afectats és comprovar si la hipoteca conté clàusula sòl. Un senyal clar que s'està aplicant aquesta condició és que l'usuari no s'ha beneficiat de la caiguda de l'euríbor en els últims mesos, mantenint-se la seva quota mensual constant. Una altra manera de comprovar-ho és consultar el rebut del banc. El pas següent recomanat és posar-se en mà d'advocats especialitzats en assumptes hipotecaris.

Noticias relacionadas

contador