• Falla així en contra de la recomanació emesa per l'advocat general i de la sentència del Suprem
  • La sentència considera que la pràctica és "incompatible amb el dret de la Unió"
hipotecas casas dinero

El Tribunal de la Justícia de la Unió Europea (TUE) ha sorprès aquest dimecres en dictaminar que s'ha d'aplicar retroactivitat en la nul·litat de les clàusules sòl, en contra del recomanat per l'advocat general i la sentència del Tribunal Suprem, que va fixar la data màxima per a la devolució dels diners cobrats de més en el 9 de maig de 2013.

  • 0,32€
  • 0,00%
  • 5,11€
  • 1,95%

La justícia europea conclou que les clàusules sòl són contràries a la normativa comunitària. "Tal limitació dóna lloc a una protecció dels consumidors incompleta i insuficient, per la qual cosa no constitueix un mitjà adequat i eficaç perquè cessi l'ús de les clàusules sòl", afirma la sentència publicada pel TUE. La resolució va així en contra de la recomanació de l'advocat general del TUE i de la sentència del Tribunal Suprem. En tots dos casos, es van considerar abusives les clàusules, però van limitar la retroactivitat al 9 de maig de 2013, que és el que estava en joc i que tomba aquest dimecres la institució comunitària.

"El Tribunal de Justícia considera que el dret de la Unió s'oposa a una jurisprudència nacional en virtut de la qual els efectes restitutorios vinculats a la nul·litat d'una clàusula abusiva es limiten a les quantitats indegudament pagades amb posterioritat al pronunciament de la resolució mitjançant la qual es declari el caràcter abusiu de la clàusula", afirma el document.

IMPACTE A LA BANCA

La sentència suposa una garrotada inesperada per al sector financer espanyol, que s'enfronta a un cost addicional de fins a 5.000 milions d'euros, segons les estimacions que van realitzar a l'estiu analistes com els de Bankinter. Els bancs més afectats, segons en aquest cas càlculs de JP Morgan, són Popular i CaixaBank. Mentre que el banc d'inversió nord-americà no espera impacte per Bankinter i per a Banc Santander, que no tenen clàusules sòl en la seva oferta hipotecària. Per la seva banda, els experts de Renta 4 anticipaven en un informe publicat abans de conèixer-se la sentència que els més afectats serien Liberbank, Popular i Sabadell.

La reacció en borsa dels bancs no s'ha fet esperar. Només conèixer-se la notícia han arribat les caigudes, brusques en la majoria dels casos. Liberbank cau un 11%, Popular s'enfonsa més d'un 9%, Sabadell es deixa més d'un 6%, CaixaBank un 5%, Bankia perd gairebé un 3%, mentre que Santander i Bankinter, malgrat que no s'espera efectes negatius en les entitats, es deixen un 2% i un 0,7% respectivament.

En realitat, hi ha hagut cert consens en aquest punt entre el Tribunal Suprem i l'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que va recomanar al juliol limitar la retroactivitat. En aquest sentit, en tots dos casos es va considerar abusiva la limitació de la reducció de les quotes de les hipoteques a tipus variable quan es redueix l'euríbor, la qual cosa suposava un important fre a la quantitat que es poden estalviar les famílies.

És a dir, aquestes clàusules actuaven de topall quan queia l'índex interbancari, davant el qual es referencien la majoria d'hipoteques a tipus variable concedides a Espanya. No obstant això, ara els bancs hauran de retornar tot el cobrat de més als hipotecats. I no només les quantitats posteriors al 9 de maig de 2013, que era el que estava en joc, sinó que els hipotecats afectats recuperaran també els diners que van pagar de més per aquestes limitacions abans d'aquesta data.

"El Tribunal Suprem va considerar abusives les clàusules sòl, ja que els consumidors no havien estat adequadament informats sobre la càrrega econòmica i jurídica que els imposaven aquestes clàusules. No obstant això, el Tribunal Suprem va decidir limitar els efectes en el temps de la declaració de nul·litat d'aquestes clàusules, de manera que només produís efectes de cara al futur, a partir de la data en què es va dictar la sentència", recorda el TUE, en contra de les resolucions anteriors.

contador