• Popular ha explicat que l'impacte és de 684 milions d'euros dels quals ja té provisionats 350
  • Banco Sabadell al·lega que la sentència no els afecta perquè les seves clàusules sòl "són transparents"
hipotecas casas dinero

Si atenem al que reflecteixen les seves cotitzacions en borsa en aquests moments, clarament hi ha tres bancs, que formarien part del grup d'entitats considerades 'mitjanes', que es veuran especialment afectats per la sentència del Tribunal Europeu de Justícia sobre les clàusules sòl que obliga a les entitats a retornar tots els diners recaptats per aquesta via: Liberbank, Popular i Sabadell.

  • 0,32€
  • 0,00%
  • 0,28€
  • 1,72%

1. Liberbank: és el que menys diners hi havia provisionat per cobrir la possibilitat d'aquesta sentència negativa de la Unió Europea (UE). El que no havia provisionat, precisa Nuria García, experta en bancs d'Ahorro Corporació, "ho haurà de portar contra capital". Daniel Pingarrón, estrateg d'IG Markets, també destaca l'impacte d'aquesta sentència en Liberbank, que es deixa en aquests moments més d'un 10% al Mercat Continu. "És el més afectat amb diferència", recalca Pingarrón.

La decisió de la Unió Europea suposa un minvament més en el benefici dels bancs espanyols, que presenten un panorama "plagat d'amenaces", en opinió dels experts d'IG Markets

2. Popular: per darrere de Liberbank, dins del grup de bancs mitjans, se situa Popular, el pitjor valor de l'IBEX ara amb caigudes del 5% (encara que ha arribat a retrocedir un 8%). El banc ha estat el primer a informar sobre l'impacte d'aquesta sentència en els seus comptes que xifra en 684 milions d'euros, dels quals ja té provisionats 350.

3. Sabadell: en el cas de Sabadell (-3,53%), el mercat també està interpretant que és un de les entitats més afectades. No obstant això, en declaracions a Bolsamanía, l'entitat ha precisat que aquesta sentència no els afecta perquè les seves clàusules sòl "són transparents". "La sentència el que diu és que és que es declaren nul·les les clàusules sòl que no són transparents. Les nostres són transparents. No és la nostra guerra", expliquen fonts del banc.

3. BBVA: és el banc més afectat en termes absoluts, amb 1.815 milions d'euros, segons estima Goldman Sachs. L'entitat presidida per Francisco González havia retirat les clàusules sòl des de 2013 "però ha d'afrontar l'impacte anterior", afirma García. Les caigudes a BBVA, que són ara de l'1,57%, estan afectant a Santander, que es deixa un 1,20%. No obstant això, Daniel Pingarrón recorda que ni Santander ni Bankinter es veuen afectats per aquesta sentència perquè no van comercialitzar aquest tipus de productes entre els seus clients. "Santander cau avui perquè cau BBVA, simplement", precisa Pingarrón.

4. CaixaBank: l'impacte d'aquesta sentència a CaixaBank es xifra en 750 milions d'euros addicionals als 515 milions que ja van provisionar per a aquesta fi en 2015. L'entitat està caient més d'un 3% en borsa i ja és el segon pitjor valor de l'Ibex per darrere de Banc Popular.

El banc menys afectat, a més de Santander i Bankinter, que no van comercialitzar aquests productes, és Bankia perquè, segons explica García, "no tenia molts 'sòls' i perquè n'havia provisionat molt". L'entitat presidida per José Ignacio Goirigolzarri ha xifrat en 200 milions l'impacte de la retroactivitat total de les clàusules sòl. En conjunt, el Banc d'Espanya estima en una mica més de 4.000 milions d'euros l'impacte en la banca de la sentència del Tribunal Europeu.

"A aquesta quantitat cal unir la pujada de l'impost de societats. Tots dos aspectes suposen minvaments locals en el benefici del sector que no estaven previstes fa uns mesos. Al meu entendre, això reforça el fet que la banca espanyola, encara que hi hagi molts experts que estan començant a recomanar-la, no és una opció d'inversió ara mateix. El seu únic atractiu és que ha caigut molt i està barata en algunes mètriques, però el seu panorama està replet d'amenaces", explica Daniel Pingarrón.

Noticias relacionadas

contador