ep el presidente de inditex pablo isla da un discurso en los premios forbes que reconocen su labor
Ricardo Rubio - Europa Press

L'impacte de la pandèmia de Covid-19 forçarà Inditex, la matriu de Zara, a presentar les primeres pèrdues de la seva història com a companyia cotitzada (va debutar en Borsa el 2001), segons anticipa el consens de mercat. La cadena de moda fundada per Amancio Ortega publicarà aquest dimecres abans de l'obertura les xifres del seu primer trimestre fiscal de 2020, que comprèn els mesos de febrer, març i abril.

  • 45,77€
  • -0,56%

Els analistes d'UBS, que aconsellen comprar el valor, amb una valoració de 27,33 euros, anticipen una caiguda de les vendes orgàniques del 38%, a causa del tancament forçós de les botigues, la qual cosa reduirà les seves vendes totals fins a 3.616 milions d'euros.

A més, esperen un benefici brut de 2.126 milions, la qual cosa implica una caiguda de 70 punts bàsics en el marge brut, fins al 58,8%, que reflectirà un augment de les pèrdues. UBS pronostica un EBIT negatiu de 51 milions d'euros a causa del desapalancament dels tancaments de botigues.

Com a resultat, anticipa una pèrdua neta de 75 milions d'euros, encara que el seu focus d'interès seran els comentaris de la directiva "sobre l'evolució actual de les vendes i sobre les tendències registrades a la reobertura de les seves botigues a Europa".

Durant el primer trimestre fiscal de 2019, el benefici net d'Inditex va créixer un 10%, fins a 734 milions d'euros. I les vendes van pujar un 5%, fins a 5.927 milions. El marge brut va pujar un 6%, fins a 3.524 milions d'euros; i va representar el 59,5% de les vendes.

Des de Banc Sabadell, anticipen uns resultats "dolents" perquè "les botigues a la majoria dels països on opera van tancar durant part del període". Les seves previsions són encara més negatives, ja que anticipen un EBIT negatiu de 249 milions i una pèrdua neta de 243 milions d'euros.

Tal com UBS, el seu principal interès és saber "com ha començat el següent trimestre". I encara que consideren molt difícil fer una estimació, pronostiquen que durant les sis primeres setmanes del segon trimestre fiscal, que inclouen tot maig i els primers deu dies de juny, s'ha produït una caiguda del 50% de les vendes comparables. En la seva opinió, no hi ha suficient potencial alcista des dels nivells actuals, per la qual cosa aconsellen vendre el valor.

El 18 de març, Inditex ja va anunciar una provisió de 287 milions d'euros amb càrrec a 2019 per la crisi originada pel coronavirus. A més, va retardar la decisió sobre el repartiment del dividend fins a la Junta General d'Accionistes que tindrà lloc al juliol.

La companyia també va confirmar que les vendes en botigues i online a tipus de canvi constant entre l'1 de febrer i el 16 de març van baixar un 4,9%. L'impacte va ser molt superior entre l'1 i el 16 de març, ja que durant aquest període es van desplomar un 24,1%.

Des que va començar l'any, les accions d'Inditex han oscil·lat en un rang amplíssim. Van arribar a marcar un màxim anual de 32,28 euros al febrer fins a desplomar-se a 18,50 euros en els pitjors moments del crash de març. El consens de mercat li atorga una valoració de 27 euros, gairebé en línia amb el seu actual preu de mercat de 26,31 euros.

Analistes com els de Morgan Stanley, que valoren Inditex en tan sols 18 euros, preveuen que es produeixi un augment de les compres online i que la visita a les botigues físiques resulti molt menys atractiva per als consumidors, a causa de les limitacions per la pandèmia i a la por a la Covid-19. En general, esperen que els guanys del sector el 2020 i 2021 es desplomin un 62% i un 33% respecte a 2019.

Noticias relacionadas

contador