pablo isla junta 2019 portada

Inditex ha anunciat aquest dimecres que, davant la situació sorgida durant l'exercici 2020 arran de l'expansió del coronavirus, ha decidit fer provisió de 287 milions d'euros, la qual cosa modifica el compte de resultats de l'exercici 2019. Aquesta provisió es reflecteix en el marge brut, que d'aquesta forma creix un 7%, fins als 15.806 milions d'euros, un 55,9% de les vendes, 79 punts bàsics menys respecte a 2018. Si es descompta aquesta provisió, el marge brut hauria crescut un 9%, fins als 16.093 milions d'euros, que suposa un 56,9% de les vendes, 22 punts bàsics per sobre de 2018. Igualment, el benefici net, que va créixer un 6% i va aconseguir la xifra de 3.639 milions d'euros, sense la provisió hauria crescut un 12%, fins als 3.855 milions d'euros.

  • 45,18€
  • -0,02%

Així mateix, la companyia ha assenyalat que, tenint en compte la situació actual d'incertesa provocada per la pandèmia del coronavirus, el Consell d'Administració considera que no es donen, en el moment present, les condicions necessàries per prendre la decisió adequada sobre el repartiment del dividend, en el marc de la proposta d'aplicació del resultat de l'exercici social 2019. En conseqüència, ha decidit destinar a reserves la totalitat d'aquest resultat i remetre, a un posterior Consell d'Administració previ a la Junta General d'Accionistes que tindrà lloc el mes vinent de juliol, la proposta definitiva sobre aquest repartiment.

Aprofitant la publicació d'aquests comptes de l'exercici 2019 (de l'1 de febrer de 2019 al 31 de gener de 2020), el president d'Inditex, Pablo Isla, ha volgut enviar un missatge de "serenitat, confiança i solidaritat". "Em sembla essencial apel·lar avui a la serenitat, a la confiança i a la solidaritat. Perquè superarem aquests moments difícils, que quedaran com un mal record a la nostra història. Des de la resposta comuna, com estem demostrant els diferents països i ciutats, tots junts serem capaços de superar aquesta situació. Des de la seva solidesa, des dels seus principis, la nostra empresa estarà disposada sempre a donar resposta en tot el que sigui necessari".

Els resultats mostren un increment de vendes del 8%, fins als 28.286 milions d'euros, i les vendes en botigues comparables es van incrementar un 6,5%. Les vendes a Espanya han crescut un 4,6%. Espanya representa en aquests moments el 15,7% de la venda total, mentre que Europa sense Espanya suposa el 46%, Àsia i Resta del Món, el 22,5%, i Amèrica, el 15,8%.

Les vendes de la companyia a través de la seva plataforma online global van créixer un 23%, obtenint 3.900 milions d'euros, un 14% del total de les vendes.

La posició financera neta assoleix els 8.060 milions d'euros, amb un creixement del 20%, a causa del "fort" acompliment operatiu en 2019, ha dit la companyia.

La contribució fiscal global d'Inditex va aconseguir els 6.749 milions d'euros. A Espanya va ascendir a 1.874 milions d'euros.

UN INICI DE 2020 MARCAT PEL VIRUS

En un entorn d'extensió global del Covid-19, Inditex ha explicat que ha anat incorporant i aplicant els procediments necessaris per tal de prevenir contagis des del començament del brot, inclosos els tancaments de botigues a les àrees on fos necessari, i seguirà en col·laboració permanent amb les autoritats sanitàries.

Així mateix, ha assenyalat que les col·leccions inicials primavera-estiu van ser molt ben rebudes pels clients al febrer, però l'extensió global del Covid-19 ha tingut posteriorment impacte en determinats mercats, i, a data d'ahir, 17 de març, el grup mantenia temporalment tancades 3.785 botigues en 39 mercats, mentre que a la Xina estan obertes totes les botigues a excepció d'onze, seguint el criteri de les autoritats sanitàries.

La venda online es desenvolupa amb "normalitat" a tots els mercats. La cadena d'aprovisionament opera també amb normalitat.

En aquest entorn, les vendes a botigues i online a tipus de canvi constant entre l'1 de febrer i el 16 de març de 2020 van decréixer un 4,9%. Les vendes a botiga i online a tipus de canvi constant van minvar un 24,1% entre l'1 i el 16 de març.

Les vendes al febrer solen representar al voltant del 6% de la venda anual del grup. Les vendes al març solen representar el 7% de les vendes anuals.

"Encara que és ràpid per quantificar l'impacte futur del brot en les nostres operacions en 2020, Inditex vigila minuciosament el desenvolupament de la situació, amb una confiança total en el nostre model de negoci i en la seva solvència", ha dit la companyia. "La situació actual, generada per factors externs i temporals no canvia la visió a llarg termini sobre els fonamentals del model de negoci i el seu potencial de creixement", ha afegit.

Noticias relacionadas

contador