pedro sanchez moncloa comparecencia
Moncloa

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts, després de la reunió del Consell de Ministres, que posarà a la disposició de les CCAA la possibilitat de declarar un estat d'alarma autonòmic per controlar aquesta nova onada de la pandèmia de coronavirus. També ha dit que l'Exèrcit ajudarà a les regions en les tasques de rastreig de possibles contagis.

Així ho ha assegurat en una compareixença a la Moncloa, en la qual ha explicat que les comunitats tindran a la seva disposició "tots els mitjans legals que existeixen" per poder exercir les seves competències sanitàries i controlar l'expansió de la Covid-19, també el de l'estat d'alarma. "Els instruments legals que existeixen són suficients per fer front a la pandèmia", ha ressaltat Sánchez, i per això el Govern posa a la disposició de les CCAA aquesta mesura.

"Totes les CCAA tenen a la seva disposició l'eina legal de l'estat d'alarma i la possibilitat de sol·licitar-ne l'aplicació a part o a tot el seu territori", ha afirmat el president, que ha dit que la responsabilitat, si s'arriba a aplicar, recauria en el president autonòmic corresponent, i seria aquest president "qui compareixeria davant el Congrés" per retre comptes del progrés de la situació i sol·licitar pròrrogues, en cas de ser necessari.

Segons Sánchez, "estat d'alarma no significa parlar de confinament", com va quedar demostrat amb les fases de la desescalada. A més, ha assegurat que si algun president autonòmic, sigui quin sigui el color del seu executiu, sol·licita l'aplicació d'aquesta mesura, "comptarà amb el suport del Govern i amb la majoria parlamentària que fa costat a aquest Govern". "Si un president creu que ho necessita, el Govern s'obre a donar-los aquesta capacitat, i la majoria parlamentària que fa costat al Govern també donaria suport a aquesta sol·licitud", ha incidit.

I és que, ha indicat el cap de l'Executiu, "no podem permetre que la pandèmia torni a ensenyorir-se de les nostres vides", i que cal tenir clar que "l'evolució global de la corba és preocupant" i que això requereix una "resposta més intensa i més severa". "Hem de prendre el control, aplanar aquesta segona corba, i com més abans i més eficaçment, millor", ha dit Sánchez, que ha apel·lat a la unitat en diverses ocasions durant la seva intervenció.

2.000 RASTREJADORS DE L'EXÈRCIT

A més de la possibilitat que les CCAA declarin l'estat d'alarma, el president ha anunciat que es milloraran els mitjans materials dels quals disposen els governs autonòmics per lluitar contra el virus. En concret, ha anunciat que posarà efectius de les forces armades a la disposició de les regions "per a tasques de rastreig". Seran "2.000 militars capacitats" que ajudaran a totes les comunitats, "siguin del signe que siguin", però especialment les que "tinguin més dificultats", perquè "la situació al país no és homogènia, i hi ha territoris que tenen un escenari molt més tranquil i d'altres que estan tenint problemes".

I sobre l'app Radar Covid, Sánchez s'ha mostrat categòric: "Tots els ciutadans haurien de descarregar l'aplicació", ha dit, perquè aquesta "tecnologia pot salvar vides" i aquesta app "permet conèixer el nivell de risc de contagi". "Ja són set CCAA les que han completat el procés tècnic i tenen el sistema completament operatiu", però "exhortem a totes les altres a incorporar-se al sistema de rastreig digital" com més aviat millor.

"La situació és preocupant, però la por no ens ha de paralitzar. Ja vam fer doblegar el virus, i ara tornarem a fer-ho amb la responsabilitat de cadascun i la unitat de tots", ha conclòs Sánchez.

Noticias relacionadas

contador