ep el presidente del gobierno pedro sanchez aplaude en el congreso de los diputados durante la
Eduardo Parra - Europa Press

Els espanyols tenen molt clares quins han de ser les prioritats del Govern de coalició, que està a punt de complir dos mesos al seu càrrec. Encara que en aquest temps Pedro Sánchez i el seu gabinet han donat llum verda a la pujada de les pensions i a l'increment del sou dels funcionaris, i ha aconseguit el vistiplau del Congrés a la senda de dèficit, que marca l'inici de la tramitació parlamentària dels Pressupostos, els ciutadans reclamen a PSOE i Podemos que no perdin ni un segon i se centrin en baixar l'atur i a afermar el creixement, entre altres coses.

Així ho revela l'últim baròmetre del Centre de Recerques Sociològiques (CIS) conegut aquest dijous, en el qual l'institut públic pregunta quines han de ser, segons el parer dels entrevistats, les prioritats del nou Govern. Per a la gran majoria (61%), la lluita contra l'atur i la precarietat laboral ha de convertir-se en el principal objectiu de Sánchez i els seus. No en va, l'atur continua sent la principal preocupació dels espanyols, i és que va acabar 2019 en un 13,78%.

Es tracta de la taxa de desocupació més baixa en onze anys, encara que sembla que als espanyols no els convenç massa la previsió de l'Executiu, que espera tancar l'any amb l'atur en el 13,6%, i per això reclamen més esforços per millorar la situació en els pròxims mesos.

Fer front a la situació econòmica, promovent el creixement, és un altre dels objectius que els enquestats li marquen al Govern. Ha estat esmentat pel 55,5% com una de les prioritats que ha de guiar l'agenda del gabinet de Sánchez, que ha rebaixat al 1,6% la seva previsió de creixement del PIB per a enguany. Una xifra que ja suposa una desacceleració respecte al creixement de 2019 (que va ser del 2%, el seu millor ritme en cinc anys), i que pot reduir-se encara més, a causa de les alarmes que s'estan llançant en referència al possible impacte del coronavirus. Per exemple, Bank of America ha retallat les seves previsions pel brot, entre elles les d'Espanya, i ara creu que l'economia del país enguany només creixerà un 1,4%.

SERVEIS PÚBLICS, DESIGUALTAT I CATALUNYA

Així mateix, els espanyols consideren que Sánchez i la resta del Govern han de centrar els seus esforços en aquest inici de legislatura en altres temes, com a millorar els serveis públics (sanitat, educació, dependència), esmentat pel 35,3%; combatre les desigualtats socials, tema al qual s'han referit el 33,6% dels enquestats; o a resoldre la situació a Catalunya, citat pel 28,4%. Precisament aquest dimecres va arrencar la taula de diàleg entre el Govern i la Generalitat, que es reunirà una vegada al mes per intentar desembussar la situació i tractar de buscar una solució al conflicte.

Els enquestats creuen també que l'Executiu ha de multiplicar els seus esforços per garantir les pensions. De fet, el 25,1% opina que ha de ser una altra de les línies d'actuació, en considerar que la pujada decretada a inicis d'any, del 0,9%, no és suficient. La idea de Sánchez és lligar les pensions a l'IPC, encara que Brussel·les li acaba de cridar d'atenció sobre això. I és que a la Comissió Europea asseguren que això posarà en risc la sostenibilitat del sistema, cada vegada més amenaçat si es té en compte que la despesa en pensions marca un nou rècord cada mes.

El Govern també s'ha marcat com a prioritat la lluita contra el canvi climàtic. Sánchez està donant molta importància a la Transició Ecològica; tant, que ha dotant de major protagonisme el paper de la ministra del ram, Teresa Ribera, el departament de la qual té ara rang de vicepresidència. Segons el CIS, un 19,8% dels enquestats creu que la lluita contra el canvi climàtic ha d'ocupar un lloc preeminent entre les polítiques de l'Executiu de coalició.

Com també ha de fer-ho la igualtat entre homes i dones. A tan sols uns dies que se celebri el Dia de la Dona, el pròxim 8 de març, els espanyols estan conscienciats sobre aquest tema, fins al punt que un 16,5% opina que el gabinet de Sánchez ha de promoure més mesures perquè no hi hagi diferències de cap mena, ni a nivell laboral ni en cap altre àmbit.

No obstant això, el CIS posa de manifest la diferència d'opinió sobre les manifestacions del 8M: mentre que un 49% opina que la mobilització està servint per 'molt' o 'bastant' per enfortir les reivindicacions sobre les llibertats i drets d'igualtat de les dones, un altre 33,3% creu que serveixen 'poc' o 'gens'. Un 47,9% creu, a més, que encara queda molt de camí per recórrer per aconseguir la igualtat de drets i oportunitats entre homes i dones.

Noticias relacionadas

contador