ep brussels belgium december 1 2019 -- president of the european central bank ecb christine lagarde
Thierry Monasse

La resposta del Banc Central Europeu (BCE) a l'expansió del coronavirus ha provocat sentiments oposats. El mercat no s'ha pres gens bé que Christine Lagarde i els seus hagin decidit no rebaixar els tipus d'interès, després dels moviments en aquest sentit de la Reserva Federal (Fed) i del Banc d'Anglaterra (BoE). No obstant això, els analistes sí que han aplaudit que no s'hagi optat per aquesta via, però en canvi s'hagin aprovat 120.000 milions més de QE i un finançament addicional. Ho qualifiquen de "moviment intel·ligent" perquè "toca les tecles correctes" per afrontar aquesta crisi.

"El BCE ha complert", assenyalen els experts d'Oanda, que veuen amb bons ulls la decisió del banc central de no rebaixar els tipus. "Ha considerat que seria ineficaç" perquè la política monetària "sembla estar al límit", i per això ha optat per atacar l'expansió del virus per una altra via, valora aquesta firma. I no és l'única.

Per exemple, des de Fidelity apunten que el d'aquest dijous ha estat un "moviment intel·ligent" del BCE, almenys "ara com ara". "En un moviment molt intel·ligent, el BCE ha decidit no reduir els tipus d'interès, la qual cosa indica un canvi en la manera de reaccionar, així com flexibilitat en la manera d'enfocar les seves polítiques davant un xoc inesperat", expliquen els analistes de la gestora, que creuen que ha fet bé en optar per "centrar-se en les àrees més específiques on es necessitarà ajuda".

En la seva opinió, "la combinació d'un impuls al programa de QE centrat en els actius privats, juntament amb uns termes molt atractius del TLTRO -mitjançant els quals als bancs se'ls pagarà efectivament per manllevar al BCE i prestar al sector privat-, és sens dubte un pas en la direcció correcta". Encara que també apunten que malgrat ser mesures "més agressives i radicals" que les adoptades fins ara per la Fed o el BoE, caldrà veure si són o no suficients per "guiar la zona euro a través d'aquest entorn d'incertesa en els pròxims mesos".

Precisament Lagarde va dir a la seva compareixença que el BCE manté el seu "total compromís" de lluitar contra la fragmentació dins de l'Eurozona, i també va justificar les decisions adoptades malgrat al xoc de les borses. "Analitzar, disseccionar i apreciar el que fem demana temps", va dir la presidenta del banc central.

Una altra gestora, Natixis IM, també dóna suport a la decisió del BCE: "Lagarde ha tocat totes les tecles correctes", diuen els seus experts, que opinen que el major QE i l'estructura doble de tipus per a les TLTROs ha estat "essencial" perquè crea l'entorn favorable perquè els bancs prestin i les empreses s'endeutin, sense castigar als estalviadors". A més, considera "important" que el banc central s'hagi "mantingut ferm contra la noció equivocada que uns tipus més baixos poden resoldre tots els problemes econòmics". Com diu Natixis, "l'estratègia aquí és fer costat a l'economia mundial, no limitar-se simplement a donar suport a les borses", en referència a la mal reacció de la renda variable a l'anunci que es mantenen els tipus.

EL QUE IMPORTA DE DEBÒ

Els analistes de Berenberg, per part seva, parlen d'allò que, al seu judici, importa més. "Els tipus, que el BCE ha deixat sense canvis, no són l'eina clau per a les circumstàncies actuals, en la nostra opinió. Una retallada podria haver enviat un fort senyal, però sense massa impacte econòmic al final. Quant a les condicions de finançament de les empreses de la zona euro, les compres addicionals de 120.000 milions d'euros en bons al llarg de deu mesos, la reducció temporal dels requisits de capital per als bancs i les provisions de liquiditat addicionals i fins i tot més generoses per als bancs, importen més", asseveren.

"Considerem que la decisió del BCE és assenyada, però el BCE ha d'acceptar part de la culpa per la reacció adversa del mercat". Aquests experts donen un toc al banc central, en dir que a mesura que els mercats confiaven cada vegada més en la probabilitat de la retallada de tipus, Lagarde i els seus haurien d'haver assenyalat, "d'una manera o d'una altra" que aquest retall podria ser que no arribés. Segons el parer de Berenberg, "permetre que els mercats s'endinsin tant en un atzucac en temps tan volàtils és un error de comunicació".

A IG, per part seva, creuen que per a un banc central el lema del qual és 'el que sigui necessari', ha respost de "manera significativa" a la crisi "evitant l'antiquat i possiblement ineficaç enfocament de les retallades dels tipus d'interès" i apostant per "més QE". Encara que també critiquen la falta de tacte de Lagarde a la seva compareixença. Punt de vista amb el qual coincideixen a Allianz GI: "Les mesures anunciades ens semblen molt creïbles, ja que estan destinades a fer costat a les empreses a través de diversos mecanismes", assenyalen els analistes d'aquesta gestora, que creu que malgrat "algunes malapteses per part de Christine Lagarde en la seva comunicació, en particular en esmentar que la feina del BCE no és tractar els diferencials del deute, cal assenyalar que les mesures anunciades són convincents".

Finalment Chatham Financial creu que el BCE sap que "la política monetària no pot arreglar les cadenes de subministrament interrompudes o estimular el consum quan la gent es queda a casa per por o a causa de mesures de contenció", per la qual cosa les mesures anunciades "semblen apropiades i són un veritable intent de donar una resposta política que tingui en compte la naturalesa subjacent del xoc del coronavirus".

Els seus experts afirmen que "donat el nivell actual dels tipus d'interès de l'euro, és molt dubtós que qualsevol reducció addicional aconseguís proporcionar un estímul significatiu". "Al mateix temps, aquest episodi posa en relleu la incòmoda posició del BCE de quedar-se amb molt poc marge per a una major relaxació monetària" si fos necessari, comenten. De fet, diuen que és "evident" que la política fiscal "ha d'exercir un paper molt més important en el suport a l'economia de la zona de l'euro, no sols per a fer front al que s'espera sigui una caiguda temporal de l'activitat econòmica, sinó també per a seguir endavant després que la crisi del coronavirus hagi acabat".

Noticias relacionadas

contador