ep mark carney gobernador del banco de inglaterra
Hannah Mckay/PA Wire/dpa - Archivo

El Banc d'Anglaterra (BoE per les seves sigles en anglès) ha anunciat una retallada de taxes sorpresa de 50 punts bàsics, del 0,75% al 0,25% abans de l'obertura de les borses europees aquest dimecres, la qual cosa ha agafat als operadors completament amb el peu canviat, segons indiquen els analistes. La retallada arriba després de les accions de diversos bancs centrals, entre ells la Reserva Federal dels EUA (Fed), i quan falta tan sols un dia per la reunió del Banc Central Europeu (BCE), del qual se n'espera també un nou paquet d'estímuls per pal·liar els efectes en l'economia de la crisi sanitària del COVID-19.

El banc central ha decidit rebaixar el seu tipus oficial a una setmana de la seva reunió del mes de març, programada per al 18 d'aquest mes i ho ha fet fins a un nivell només vist abans el 2016. El 4 d'agost d'aquest any, dos mesos després del referèndum del Brexit, qui ara n'és el governador sortint, Mark Carney, va deixar el preu dels préstecs al mínim històric del 0,25%, que va mantenir fins al 2 de novembre de 2017. Fa prop de dos anys i mig, el supervisor monetari britànic va iniciar el que prometia ser una normalització de les polítiques i va elevar la taxa al 0,50%. L'últim increment es va produir a l'agost de 2018, fins al 0,75%.

'La Vella Dama' també ha anunciat que manté ara com ara el seu objectiu de compra de bons del govern a 435.000 milions de lliures mensuals, així com el seu objectiu de compra de bons corporatius a 10.000 milions.

El banc també ha introduït altres mesures d'estímul: un nou paquet de liquiditat per a les petites empreses, pel qual oferirà fons a quatre anys durant els pròxims 12 mesos. Segons ha dit, mitjançant un comunicat, alliberarà milers de milions de lliures de préstec addicional per ajudar els bancs a fer costat a les empreses.

L'anunci es produeix quan s'espera que el canceller del Tresor, Rishi Sunak, anunciï més mesures per donar suport al creixement i l'ocupació al pressupost que es presentarà aquest dimecres.

contador