ep vacunas
GVA

"Una altra dosi de notícies positives sobre la vacuna per a les borses". Així és com molts analistes defineixen l'anunci de Moderna, que ha confirmat que la seva vacuna contra la Covid-19 té una efectivitat del 94,5%. De fet, el sentiment que tots comparteixen és que la farmacèutica ha injectat noves esperances al mercat just quan l'optimisme creat per Pfizer començava a diluir-se, i que això donarà un nou impuls alcista.

"El factor de sensació de benestar creat per la vacuna hauria de fer pujar encara més els mercats aquests propers dies", apunten els estrategs de Crimson Black Capital, que recorden que el que cal ara mateix perquè les alces continuïn és "certesa". I, en aquest sentit, "saber que la pandèmia podria ser controlada molt abans que no s'imaginava podria provocar un augment de les accions" a causa del "rebot de sentiment" que hi ha entre els inversors.

Spreadex també parla d'aquesta metafòrica injecció a la vena dels mercats mundials. "Igual que amb Pfizer, encara hi ha un camí per recórrer abans que la vacuna de Moderna sigui aprovada. No obstant això, els inversors només pensen en el llarg termini, i veuen una llum al final del fosc i humit túnel de la pandèmia que es fa més brillant".

Sobretot, perquè les notícies semblen no fer més que millorar. Les farmacèutiques estan immerses en una autèntica guerra, i les dades que ofereixen són cada vegada més encoratjadors. Fa a penes una setmana Pfizer i BioNTech anunciaven que la seva vacuna tenia una efectivitat del 90%, i dies després Rússia assegurava que la seva arribava al 92%. Ara, Moderna afirma que el seu possible tractament contra el coronavirus funciona en el 94,5% dels casos.

"Les vacunes són un punt d'inflexió", apunten els experts de Natixis IM, que creuen que "canvien la percepció de la distribució de riscos que es tenia fins ara". La gestora assenyala, de fet, que els mercats han decidit ignorar els riscos de curt termini i saltar directament al que seria el "nou equilibri d'un hipotètic ajustament post-Covid", per la qual cosa les pujades podrien continuar.

PUJADES FINS A FINAL D'ANY?

Per part seva, els analistes d'IG opinen que encara que el virus "continua causant estralls", amb rècord en la xifra de contagis diaris a multitud de països, la qual cosa està provocant nous confinaments, "el mercat continua mirant més enllà de tot això" gràcies a les notícies sobre la vacuna. "Encara hi ha molta positivitat. Sembla que l'impuls alcista de novembre als mercats de valors encara té molt d'espai per continuar", remarca aquesta firma.

Encara que posa una qüestió sobre la taula: "Una pregunta clau ara com ara és si els mercats de valors poden mantenir la seva exuberància si una vacuna significa que les perspectives d'estímul fiscal han disminuït. Probablement serà una tasca més difícil aconseguir un acord, però com sabem des de fa temps (i s'ha repetit fins a la sacietat durant l'última setmana) la notícia de la vacuna és només el principi".

Els experts recorden que hi ha un llarg camí per recórrer fins que la producció i, cosa que és més important, la distribució, de la vacuna estiguin en ple funcionament". Per això, des d'IG apunten que caldrà esperar que "la notícia de la vacuna tingui suficient impuls per allargar les pujades fins a final de l'any, o almenys fins que no arribi el 'ral·li de Nadal'".

A eToro parlen també de punt d'inflexió, i assenyalen que "aquests avanços ofereixen als inversors l'esperança d'un ràpid retorn a la normalitat i una oportunitat perquè les economies es reparin a si mateixes després de la destrucció causada per la Covid-19". No obstant això, els analistes d'aquesta firma no són 100% optimistes, i adverteixen que "fins que la vacuna no estigui disponible per a un ús generalitzat, els mercats continuaran sent volàtils i reflectiran el nerviosisme general que senten actualment els inversors".

Noticias relacionadas

contador