petroleocrash1

Es parla molt aquests dies de qui són els guanyadors i qui els que hi perden amb aquesta estimbada del petroli. És clar que les borses estan patint amb els enfonsaments de les companyies energètiques. Més enllà d'això, els països importadors són els clars guanyadors d'aquest crash, amb la Xina al capdavant, seguida per l'Índia, segons Jefferies. Jupider AM afegeix a aquest tàndem quatre països més: Egipte, Geòrgia, Indonèsia i Filipines.

La Xina és el major importador de petroli del món. Jefferies explica que aquest moment històric d'enfonsament dels preus per sota de zero beneficia especialment aquest país i a l'Índia com a consumidors globals. Enfront d'això, "existeix un greu risc sobirà per a la regió MENA (Mig Orient i el nord d'Àfrica), així com per a d'altres nacions productores de petroli". A més, aquesta crisi del mercat petrolier fa que la firma continuï sent "pessimista" sobre el sector de l'energia.

La Xina està augmentant les seves reserves de petroli aprofitant aquest col·lapse. La Comissió Política i Legal del Partit Comunista ha dit a les xarxes socials que els baixos preus del petroli "tenen un impacte positiu a la Xina". Segons la Comissió, aquesta situació dóna a Pequín una oportunitat única d'augmentar aquestes reserves. "Aquesta és una oportunitat única en segles!", va escriure.

Mentrestant, les duanes de la Xina han informat que les importacions de petroli van créixer un 4,5% al març respecte a l'any anterior, en un moment en el qual el país està en plena crisi econòmica pel coronavirus. Durant el primer trimestre de l'any, les importacions van créixer un 5%.

Hi ha qui diu que aquesta moviment comprador de la Xina podria salvar al seu torn a la indústria petroliera. Després de desplomar-se aquest dilluns un 300% fins a territori negatiu, els futurs del West Texas s'estan recuperant. Els futurs de juliol van pujar durant el dimecres i dijous, després d'arribar a caure un 40% el dimarts, mentre que el Brent es manté per sobre dels 20 dòlars.

"Creiem que un repunt de la demanda una mica més ràpid de l'esperat als llocs on se suavitzen les mesures de bloqueig podria d'evitar en última instància que el mercat del petroli es desbordi. la Xina ofereix alguns indicis en aquesta direcció", reconeix Norbert Rücker, economista en cap de l'àrea energètica de Julius Baer.

En opinió de Rücker, la possibilitat que la "fallida" vista en el venciment dels futurs de maig del West Texas, una de les principals causes d'aquest esfondrament fins a zona negativa, es repeteixi amb el contracte de futur de juny sembla baixa, atès que els inversors han après la lliçó, des del seu punt de vista. De fet, Julius Baer preveu més pujades que baixades en el petroli des dels nivells actuals, la qual cosa fa que millori la seva visió sobre el petroli a 'constructiva' des de 'neutral'. "Reiterem la nostra opinió que el preu del petroli Brent pujarà per sobre de 30 dòlars a la fi d'estiu i per sobre de 40 dòlars a finals d'any", recalca Rücker.

Noticias relacionadas

contador