ep imagen de recurso de una bandera china
Jörg Carstensen/dpa - Archivo

Els preus baixos del petroli afavoreixen una sèrie de països que es veuen beneficiats pel fet de ser importadors. Entre aquests destaquen Egipte, Geòrgia, l'Índia, la Xina, Indonèsia i Filipines, segons assenyalen els experts de Jupiter AM.

"És probable que diverses economies emergents, com Bahrain i Oman, es vegin sotmeses a un estrès significatiu com a resultat dels preus més baixos del petroli. No obstant això, no tots els països emergents depenen del petroli, per la qual cosa els preus més baixos del petroli poden ser positius per als països importadors, com ara Egipte, Geòrgia, l'Índia, la Xina, Indonèsia i Filipines", explica Alejandro Arévalo, gestor de Jupiter AM.

El petroli continua esfondrant-se aquest dimecres. Després de l'ensulsiada dels futurs de maig del West Texas, que el va deixar en terreny negatiu el dilluns, i després de veure un enfonsament dels futurs de juny del petroli nord-americà d'un 40% aquest dimarts, el WT puja ara un 3,10% (19,27 dòlars) però el Brent retrocedeix un 9%, fins a 17,45 dòlars el barril.

El desequilibri brutal entre l'oferta i una demanda cada vegada més feble, sumat a la saturació de les instal·lacions d'emmagatzematge de petroli, ha creat aquesta situació de caos i desconcert en el mercat del petroli. La decisió de l'OPEP+ de retallar la producció en 9,7 milions de barrils diaris va arribar tard i no serveix per a compensar l'excés d'oferta. Els experts preveuen que els preus segueixin pressionats a curt-mitjà termini fins que no s'equilibri la demanda i l'oferta i no es normalitzi la situació de les instal·lacions de petroli, que són a vessar.

Arévalo reconeix que la guerra de preus entre Rússia i l'Aràbia Saudita, que va ser el detonant de la crisi actual en el petroli, no podia haver arribat en pitjor moment. Ara sembla que l'OPEP+ està novament en bons termes després de l'acord per a retallar la producció, però la seva confrontació ha fet molt de mal al mercat en un moment en el qual està molt afeblit pel coronavirus.

L'OPEP+ es va reunir aquest dimarts en una conferència telefònica per analitzar la situació, encara que sense arribar a prendre cap decisió. El consens coincideix que, per molt que acordin més retallades, no serà suficient per equilibrar el mercat. Cal mesures més dràstiques i contundents i, sobretot, és necessari que la crisi del coronavirus vagi remetent i que la demanda torni a recuperar-se.

Noticias relacionadas

contador