juncker

L'expresident de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, no veu probable que el Regne Unit i la Unió Europea (UE) aconsegueixin acostar postures durant la nova ronda de negociacions sobre el Brexit que ha arrencat aquest dimarts. De fet, creu que hi ha poques esperances pel que fa a un acord comercial i apunta a una sortida desordenada com l'escenari més factible.

"La situació no s'està desenvolupant en la millor direcció possible", ha dit Juncker, que creu que un "no-acord és el més possible i probable i l'únic resultat de les negociacions" que convé d'esperar. El belga s'ha pronunciat així en un esdeveniment organitzat per la firma de serveis financers Principal, segons recull la CNBC, i molts prenen les seves paraules amb el rigor de qui les pronuncia,. Sobretot perquè va dirigir el braç executiu de la UE entre 2014 i 2019 i sovint va exercir un paper clau en les anteriors negociacions del Brexit.

Les expectatives de Juncker són baixes, atès que no hi ha hagut fins ara cap progrés significatiu en les converses comercials entre Londres i Brussel·les, i molts dubten que arribi durant les pròximes setmanes malgrat l'envit que ha llançat el primer ministre britànic, Boris Johnson, que vol un acord abans del 15 d'octubre.

Sobretot perquè les tensions han augmentat a causa de l'últim moviment del Govern britànic, que es prepara per presentar al Parlament una legislació que anul·laria part de l'Acord de Retirada que totes dues parts van signar per permetre la sortida ordenada i el període de transició fins que es materialitzi la retirada definitiva del Regne Unit del club comunitari.

La UE ja ha avisat que l'aplicació i compliment de l'Acord de Retirada és una condició per a tancar qualsevol acord comercial, però sembla que Johnson està disposat a tensar la corda tant com sigui possible per intentar equilibrar la balança al seu favor. El problema, segons ha dit Juncker, és que el Regne Unit no "entén que no hi ha manera de ser part del mercat intern sense acordar regles comunes".

Si no hi ha acord comercial, això significaria que a partir de l'1 de gener, les relacions entre la UE i els britànics es regirien segons les normes de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), la qual cosa en termes pràctics podria augmentar els costos per a les empreses de tots dos costats.

Brussel·les porta temps defensant que, si no aconsegueix tancar un acord amb Londres per a la futura relació comercial, serien els britànics els que sofririen més, encara que reconeix que també seria un cop per a la UE.

Per això la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha enviat un missatge a Johnson: "Confio que el govern britànic aplicarà l'Acord de Retirada, una obligació segons el dret internacional i un pre-requisit per a qualsevol associació futura. El Protocol sobre Irlanda/Irlanda del Nord és essencial per protegir la pau i l'estabilitat a l'illa i la integritat del mercat únic", ha conclòs.

Noticias relacionadas

contador