boris-johnson-premier-ministre-britannique-lors-du-sommet-des-leaders-de-l-union-europeenne-le-17-octobre-2019-a-bruxelles

El primer ministre britànic, Boris Johnson, exposa aquest dilluns els termes de la negociació que iniciarà a Brussel·les per a decidir la relació futura que mantindran les parts una vegada esdevingut el Brexit, el passat 31 de gener. Ho farà en el seu primer discurs després d'aquest històric esdeveniment, en el qual imposarà dures condicions per a les converses que estan per venir. Això sí, assegura que Regne Unit "prosperarà" fins i tot si no és capaç d'aconseguir l'acord que busca amb la UE.

El 'premier' té previst aprofitar aquesta intervenció per a posar l'accent al seu missatge que està disposat a abandonar les converses sobre una futura relació comercial amb la UE si no aconsegueix seguir el camí que té al cap, després que el negociador de Brussel·les per al Brexit, Michel Barnier, hagi dit que no pot haver-hi un tractat per a realitzar intercanvis comercials lliures (sense aranzels ni inspeccions de productes) si Regne Unit s'allunya de la legislació comunitària, ja que això podria donar avantatge a les empreses britàniques si se suavitzen les exigències a la seva activitat.

El problema és que Johnson està adoptant un to més dur, dient que els britànics no s'adheriran a les normes i reglaments del bloc així sense més. De fet, deixarà clar que si la UE no accepta un acord comercial que permeti el comerç de béns sense aranzels ni quotes, similar als termes que el bloc té ara amb el Canadà, Regne Unit buscarà un acord molt més flexible, com el que té Austràlia.

Totes dues parts volen el mateix, un acord de lliure comerç, però en termes molt diferents. "No hi ha necessitat que un acord de lliure comerç impliqui l'acceptació de les normes de la UE en matèria de política de competència, subvencions, protecció social, medi ambient o qualsevol altra cosa similar, més del que la UE hauria d'estar obligada a acceptar les normes del Regne Unit", dirà Johnson, segons extractes del seu discurs distribuïts per Downing Street.

Johnson al·ludirà al fet que la UE ja ha ofert un acord de lliure comerç en la línia del qual té amb el Canadà, que no ha de seguir les regles del bloc. "Hem pres la nostra decisió: volem un acord de lliure comerç, similar al del Canadà, però en el cas molt improbable que no l'aconseguim, llavors el nostre comerç haurà de basar-se en el nostre actual Acord de Retirada amb la UE".

"La qüestió és si acordem una relació comercial amb la UE comparable a la del Canadà, o més aviat com la d'Austràlia", dirà el primer ministre britànic, segons recull Reuters. A Regne Unit estan bastant disgustats amb la UE, a la qual acusen de retractar-se de l'acord de divorci acordat en suggerir que Londres ha d'adherir-se a les regles del bloc comunitari per a assegurar l'acord de lliure comerç.

Brussel·les ha insistit en la "igualtat de condicions", és a dir, que hi hagi regles compartides sobre normes ambientals, regulacions laborals i ajuda estatal perquè les empreses europees i les britàniques comptin amb els mateixos drets i obligacions. De fet, la UE ha advertit repetidament a Regne Unit que el nivell d'accés al mercat únic dependrà de fins a quin punt els britànics accepten adherir-se a tals normes.

Johnson vol complir la seva promesa de "recuperar el control" i per això, en el seu discurs, suggerirà que Regne Unit prosperarà ja sigui amb un acord a l'estil canadenc o amb un arranjament més flexible. "No tinc cap dubte que Regne Unit prosperarà", dirà Johnson. "I, per descomptat, la nostra nova relació amb els nostres veïns més pròxims anirà molt més allà del comerç".

Noticias relacionadas

contador