ep rued de prensa de la portavoz del gobierno maria jesus montero tras un consejo de ministros
MONCLOA

La reunió de ministres d'Economia i Finances de l'Eurozona (Eurogrup) ha acabat sense cap acord després de setze hores de negociació i la trobada es repetirà aquest dijous en un nou intent per desbloquejar un paquet de mesures econòmiques per alleujar l'impacte de la pandèmia de coronavirus.

Així ho ha anunciat el president de l'Eurogrup, Mário Centeno, en un missatge que ha compartit a través de la xarxa social Twitter. "Després de 16 hores de discussions, ens hem acostat a un acord però no hi hem arribat. Suspenc l'Eurogrup i continuarem demà, dijous", ha escrit. "El meu objectiu continua sent el mateix: una xarxa forta per a la UE contra els efectes del Covid-19 per protegir treballadors, empreses i països i comprometre's a un quantiós pla de recuperació", ha afegit el portuguès.

Els equips dels responsables econòmics dels països de l'euro i la resta d'Estats membres de la UE, que també estan convidats a la trobada, han passat la nit intentant acordar un document de conclusions que satisfaci a totes les capitals i a vegades la pilota ha passat a nivell de ministres, ara com ara sense cap resultat positiu.

Els principals desacords continuen sent la negativa d'Itàlia a acceptar qualsevol condició per accedir a les línies de crèdit del fons europeu de rescats (MEDE) i el rebuig de Països Baixos al fet que el text sobre el pla de recuperació inclogui un esment a la mutualització de deute.

Segons un document intern del Ministeri d'Economia citat per El País, Espanya aposta per la creació d'un fons de finançament conjunt recolzat pel pressupost de la Unió Europea i la taxa digital.

Aquest fons, que estaria controlat per la Comissió Europea, atorgaria als estats transferències no reemborsables per a contrarestar el xoc de la crisi sense que es dispari el seu nivell de deute públic.

La ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha defensat abans de la reunió la necessitat que la trobada se saldi amb una "clara determinació" d'avançar en l'emissió de deute conjunt de l'eurozona i ha subratllat que no és "acceptable" que els països assumeixin tots sols els costos derivats de la pandèmia de coronavirus.

"No és acceptable que cada país hagi de fer front tot sol als costos derivats d'aquesta emergència. Per això hem de treballar en mecanismes de mutualització (de deute) i buscar un vehicle nou, o bé dins del Marc Financer Pluriennal (MFF), com a fons de recuperació econòmica per a abordar junts les inversions necessàries", ha expressat.

La portaveu del Govern i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha afirmat que l'Executiu traslladarà a la reunió de l'Eurogrup d'aquest dijous la necessitat d'un nou mecanisme de mutualització del deute, que Europa actuï com un bloc en l'adquisició de productes sanitaris i que s'arbitri un "potent" pla de reactivació per a la recuperació de la crisi del Covid-19 sigui "ràpida, sòlida i justa".

Montero ha insistit que seria "imprescindible" que es treballi per a abordar un 'Pla Marshall', un mecanisme de mutualització del deute i aconseguir un acord sobre el marc financer pluriennal que inclogui en si mateix una resposta davant l'emergència sanitària.

En qualsevol cas, Montero ha donat la "benvinguda" a algunes propostes de la Comissió Europea, com la creació d'un fons d'ajudes als aturats, un "primer pas" que veu "positiu", però creu que és " imprescindible anar més enllà".

La portaveu del Govern ha recordat que Espanya sempre ha mantingut una posició "europeista" i va protegir l'ideal europeu "quan pocs ho feien", ja que en altres Estats membres es va imposar l'"euroescepticisme" durant la crisi.

"Mai no hem deixat de creure en el projecte europeu, ara toca que Europa protegeixi la ciutadania i ens hi entregarem. Com més forta sigui Espanya, més forta serà Europa; com més forta sigui Europa, evidentment ho seran els països que la componen", ha emfatitzat.

500.000 MILIONS EN PRÉSTECS

El president de l'Eurogrup, el portuguès Mário Centeno, ha afirmat aquest dimarts que demanarà als ministres de Finances de la zona euro que, a més d'acordar el paquet de mesures a curt termini per mitigar l'impacte del coronavirus, mostrin un "compromís clar" per dissenyar un pla de recuperació "coordinat" i de gran abast.

L'Eurogrup debat un paquet de mesures de més de 500.000 milions en préstecs per als governs, empreses i treballadors, però Centeno també vol que els ministres es comprometin a esbossar els principis bàsics del posterior pla de rellançament de l'economia europea.

Mentrestant, l'Eurogrup avança amb les mesures a curt termini, que preveuen els 240.000 milions que ha ofert el fons europeu de rescats (MEDE) en línies de crèdit, els 200.000 milions que espera mobilitzar el Banc Europeu d'Inversions (BEI) per resoldre les necessitats de liquiditat d'empreses i el fons contra l'atur de 100.000 milions plantejat per la Comissió Europea.

Noticias relacionadas

contador