• La reina de les monedes virtuals ha recuperat gairebé un 70% des dels seus mínims de fa dues setmanes als 6.000 dòlars
bitcoin portada

El mercat de les monedes de xifrat afronta moderades caigudes aquest divendres, després d'haver tancat dues jornades d'alces i que el bitcoin hagi assaltat la barrera psicològica dels 10.000 dòlars per primera vegada en dues setmanes. La reina de les ‘virtuals’ deixa pujades d'un 2% i oscil·la entre els 9.500 dòlars i aquest nivell en la majoria de cases de canvi, mentre a la majoria d’'altcoins' s'imposa una lleu correcció.

En concret, el preu del bitcoin ha arribat aquest dijous a cotitzar en un màxim de 10.145,97 dòlars, encara que posteriorment cedia una mica de terreny i se situava als 9.998,23 dòlars, segons CoinMarketCap. A les 'altcoins', l’ethereum cedeix per sota dels 950 dòlars i el ripple cau fins als 1,12 dòlars, mentre el bitcoin cash prossegueix amb el seu auge fins als 1.500 dòlars, segons l'índex de CoinMarketCap i registra una pujada d'un 10%.

La correcció més aguda, de més d'un 8%, l'experimenta el litecoin, que cau fins als 210 dòlars, mentre el panorama és mixt en les principals monedes digitals per capitalització de mercat. L'acumulat total dels més de 1.500 tokens i monedes virtuals contínua assentat just per sota de la franja del mig bilió de dòlars.

Després de la pronunciada correcció de les setmanes precedents, a causa d'una combinació de factors, des d’amenaces dels reguladors en països com Corea del Sud, fins a majors dificultats en el minat del bitcoin, passant per bretxes de seguretat i robatoris en plataformes com Coincheck, la remuntada ha estat benvinguda pel mercat. La major claredat en el front regulador, on s'han perfilat ja les línies d'actuació dels supervisors financers i monetaris dels Estats Units, Europa i Corea del Sud, ha tornat part de la confiança als inversors.

PATRÓ DE MERCAT

Ara, els experts esperen que tornin les compres al bitcoin, mentre aguanti per sobre del nivell psicològic dels 10.000 dòlars. Experts com Matt Roszak, cofundador de la companyia basada en la blockchain, Bloq, compara el moment actual amb el passat mes de novembre, quan la reina dels actius digitals va iniciar el seu estratosfèric ral·li fins al rècord històric de mitjans de desembre, al voltant dels 20.000 dòlars perquè està, de nou, en aquest preu clau. "Cada vegada que s'aconsegueix una fita en xifres rodones, es dóna la benvinguda a nombrosos nous participants i desenvolupadors", argumenta Roszak.

Però a la ment dels inversors hi ha la brutal correcció des d'aquests nivells fins al mínim als 6.000 dòlars d'inicis de febrer. El bitcoin va perdre un 70% del seu valor en un mes i mig i, tot i que en 15 dies el preu se n’ha recuperat un 66%, el moviment alcista obeeix més a un patró de mercat que a un calc de les condicions de finals de l'any passat.

Els analistes avisen també que les vacances de l'any nou lunar poden aigualir la festa als inversors en actius digitals, ja que, tradicionalment, els operadors sud-coreans i xinesos canvien els seus ‘digitals’ a monedes fiduciàries a l'avantsala d'aquesta festivitat. No obstant això, també assenyalen que les probabilitats que el bitcoin i la resta d’'altcoins' tanquin febrer amb pujades és elevada.

Després del declivi d'un 26% al gener i de la prolongació de la correcció a inicis de febrer, es donen les condicions estadístiques perquè l'anomenat 'or 2.0' acabi en el verd el segon mes de l'any. "Des de 2015, s'ha establert un patró clar per al bitcoin, cau al gener i puja al febrer." Explica Omkar Godbole, analista de CoinDesk, que aposta perquè el "patró dels últims tres anys es repeteixi el 2018".

Noticias relacionadas

contador