• Fins ara els volums de futurs del bitcoin han estat baixos
moodys_630

La solvència del Chicago Mercantile Exchange (CME) i la del Chicago Board Options Exchange (CBOE) no està en perill després de la seva incursió al mercat de les monedes digitals. Dos mesos després que ambdós mercats de productes derivats nord-americans llancessin sengles contractes de futurs sobre el bitcoin, l'agència de qualificació creditícia Moody's ha presentat un informe en què es mostra optimista sobre els riscos associats a aquests productes.

En aquest document, l'agència presenta una combinació d'observacions sobre el desenvolupament d’ambdós mercats de futurs fins a la data, així com un examen dels problemes que Moody's creu que són més urgents en aquest context, incloent-hi el volàtil preu de bitcoin. Dit això, els autors de l'informe addueixen que les mesures per sol·licitar marges més alts per als intercanvis de futurs del bitcoin també ajuden a disminuir els riscos.

La combinació de controls de gestió de riscos als dos mercats de derivats, així com l'estat incipient del sector de les monedes de xifrat redueixen les contingències

Moody's argumenta que la combinació de controls de gestió de riscos als dos mercats de derivats, així com l'estat incipient del sector de les monedes de xifrat redueixen les contingències. Destaca també l'agència creditícia que "fins ara els volums de futurs del bitcoin han estat baixos, no obstant això, el CME i el CBOE esperen aprofitar l'interès de la comunitat inversora en l'actiu subjacent".

No es pot negar que l'impacte d'aquest producte ha estat limitat fins ara. Per al venciment del mes de gener, coincidint amb el furor del llançament dels contractes i amb què el CBOE els va oferir a cost zero des del seu llançament, a principis de desembre, fins a finals de l'any passat, entre les dues borses es van negociar uns 3.000 contractes. El volum és encara més exigu per aquest febrer: només el CME ofereix negociar el futur del bitcoin, amb un volum de poc més de 300 contractes. Entre ambdues plataformes es negocien a l'actualitat uns 1.200 contractes fins al juny i cap dels venciments s'estima per sobre dels 10.000 dòlars.

LA VOLATILITAT DELS PREUS

L'agència Moody's també contempla el factor de la volatilitat dels preus del bitcoin que qualifica d'"altament volàtils". "Però no esperem que aquest risc de mercat afecti materialment la solvència del CME o el CBOE atesos els petits volums involucrats i la forta gestió de riscos a les cambres de compensació (CCP) de la contrapart central", afegeix.

Insisteix que les extremes fluctuacions del seu valor "presenten reptes particulars d'administració de riscos per a les càmeres de compensació". "Per administrar aquest risc, tant el CME com el CBOE s'estableixen marges relativament alts per a les operacions de futurs del bitcoin amb l'objectiu de mitigar l'exposició de la contrapart, augmentant així els marges inicials que van presentar als reguladors", expliquen des de la companyia. Per ara, "els volums baixos també limiten les pèrdues potencials per a les CCP", arrodoneix Moody's.

Per acabar, explica que aquests factors també s'apliquen als intermediaris que ofereixen accés a futurs de bitcoins, fins i tot sense estar del tot clar com s'han d'ajustar aquests marges durant els propers mesos. "Els marges de compensació seguiran fluctuant, i poden augmentar ràpidament i de manera significativa en resposta a la volatilitat dels preus del bitcoin, i els intermediaris hauran de complir amb aquests canvis", alerta l'agència.

Noticias relacionadas

contador