ep valores economicos en el palacio de la bolsa de madrid espana a 19 de febrero de 2021 el ibex 35
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha baixat un 1,10%, fins als 8.954,10 punts, i ha tancat als mínims del dia. Això en una jornada durant la qual s'han conegut els PMI flash manufacturers i serveis de juny a Europa, que a nivell general han superat previsions i han mostrat un sòlid creixement econòmic.

  • 10.983,70
  • -0,40%

El valor protagonista ha estat Iberdrola, que ha baixat un 3,5% després que el jutge del cas Villarejo imputés el seu president, Ignacio Sánchez Galán, per la contractació del polèmic comissari.

FundNews també ha publicat que l'elèctrica ha perdut atractiu per als inversors estrangers després de l'últim cop de destral del Govern a la retribució del sector.

A més, Telefónica ha baixat més d'un 2% després que JP Morgan hagi reiterat el consell d'infraponderar sobre l'operadora, amb una valoració de 3,30 euros per acció, a causa de la "intensa pressió competitiva a Espanya".

D'altra banda, el conseller delegat de Banc Sabadell, César González-Bueno, ha reiterat que l'equip gestor de l'entitat té el mandat de seguir en solitari, cosa que descarta una possible operació corporativa amb BBVA.

Sobre els bancs, el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha avançat que l'eliminació completa del veto al dividend de la banca "arribarà tard o d'hora quan es vagi produint una normalització de l'economia".

Fora del selectiu cal parlar d'Aedas Homes, que ha confirmat converses per comprar Áurea Homes. A més, els valors més baixistes del dia han estat Codere, Tubacex i Prisa.

EL JAPÓ I ELS ESTATS UNITS

Al Japó, el PMI manufacturer ha quedat per sobre del nivell d'expansió (51,5), mentre que el PMI serveis s'ha situat en 47,2. A més, les actes de la reunió de política monetària d'abril de Banc del Japó han mostrat que els membres estan d'acord que les mesures d'estímul, especialment les de les economies avançades, podrien donar lloc a un ritme de recuperació "més ràpid de que s'esperava."

Al mercat segueix cuejant avui la compareixença de Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed), que va tranquil·litzar els inversors mantenint un to 'acomodatici' i reiterant que la pujada de la inflació és transitòria i que no van a elevar els tipus d'interès de forma preventiva.

ELS EUA NO COMPLIRÀ OBJECTIUS

La Casa Blanca ha expressat la seva preocupació pel baix ritme de vacunació entre els joves nord-americans, especialment entre 18 i 25 anys, i ha admès que serà molt difícil arribar a l'objectiu del president Joe Biden, que espera que per al 4 de juliol el 70 % dels adults compti amb almenys una dosi.

Tot i els notables avenços aconseguits, amb més del 65% dels adults ja inoculats amb almenys una de les dosis dels sèrums disponibles, les autoritats sanitàries subratllen com un dels grans reptes la necessitat d'incentivar la vacunació entre els més joves.

A nivell geopolític, tornen les tensions entre la Xina i els Estats Units. La Xina ha condemnat aquest dimecres el comportament dels EUA, al qual s'ha referit com el major "creador de riscos" per a la seguretat de la regió, després que un vaixell de guerra nord-americà tornés a travessar la sensible via marítima que separa Taiwan i la Xina, informa Reuters.

L'IBEX SEGUEIX LLUITANT PER MANTENIR ELS 9.000

L'IBEX finalment no ha pogut mantenir-se per sobre dels 9.000 punts.

"Tot sembla indicar-nos que podríem acabar veient una tornada als màxims anuals dibuixats fa unes sessions als 9.310 punts. Per sota, el primer de suport es troba als 8.800 punts. Ull amb l'abandonament d'aquest nivell de preus, ja que podríem acabar veient una extensió de les caigudes fins al nivell dels 8.400 punts", explica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

ALTRES MERCATS

L'euro s'aprecia un 0,14% i es canvia a 1,1954 dòlars. El petroli puja més de l'1% i marca màxims des de 2019, fins als 75,76 dòlars el Brent i als 73,87 dòlars el West Texas.

L'or i la plata avancen posicions, fins als 1.782 dòlars i als 26 dòlars, respectivament.

El bitcoin puja un 6%, fins als 33.912 dòlars, després de perdre ahir breument el gran suport de 30.000 dòlars, i l'ethereum avança un altre 6%, fins als 2.031 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,473% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,44%.

Noticias relacionadas

contador