cb trade war china eeuu

Tornen les tensions geopolítiques entre la Xina i els Estats Units. La Xina ha condemnat aquest dimecres als EUA, al qual s'ha referit com el major "creador de riscos" per a la seguretat de la regió, després que un vaixell de guerra nord-americà tornés travessar la sensible via marítima de separació Taiwan i la Xina, informa Reuters.

La Setena Flota de l'Armada nord-americana va dir que el destructor de míssils guiats USS Curtis Wilbur, de la classe Arleigh Burke, va realitzar dimarts un "trànsit rutinari per l'Estret de Taiwan" d'acord amb el dret internacional. "El trànsit de la nau a l'Estret de Taiwan demostra el compromís dels Estats Units amb un Indo-Pacífic lliure i obert".

El Ministeri de Defensa de Taiwan va dir que el vaixell havia navegat en direcció nord per l'Estret i que la "situació era normal". El mateix vaixell va transitar l'estret fa un mes, cosa que va portar la Xina a acusar els Estats Units d'amenaçar la pau i l'estabilitat.

L'última missió es produeix aproximadament una setmana després que Taiwan digués que 28 avions de la força aèria xinesa, incloent-hi caces i bombarders amb capacitat nuclear, van entrar a la zona d'identificació de defensa aèria (Adiz) de Taiwan, la major incursió de la que es té notícia fins a la data.

Aquest incident es va produir després que els líders del Grup dels Set emetessin una declaració conjunta en què reprenien la Xina per una sèrie de qüestions i subratllaven la importància de la pau i l'estabilitat a l'Estret de Taiwan, comentaris que la Xina va condemnar com "calúmnies".

L'Armada nord-americana realitza aquest tipus d'operacions a l'Estret de Taiwan cada mes aproximadament.

Els Estats Units, com la majoria dels països, no té vincles diplomàtics formals amb la democràtica Taiwan, però és el seu patrocinador internacional més important i un dels principals venedors d'armes.

Les tensions militars entre Taiwan i Pequín s'han disparat durant l'últim any amb Taipei queixant-se que la Xina envia repetidament la seva força aèria a la zona de defensa aèria de Taiwan.

contador