ep archivo   valores del ibex 35
Isabel Infantes - Europa Press - Archivo

L'IBEX i la resta de borses europees han rebotat aquest dilluns (+0,62%, 8.455 punts), tot i que la cautela ha continuat dominant els índexs. De fet, han suavitzat les alces al llarg de la jornada. Això, després de la patacada de divendres passat a tot el Vell Continent i també als EUA provocada pel temor de la nova variant sud-africana del Covid, òmicron. El selectiu espanyol es va deixar un 5%, fins als 8.400 punts. Aquest dilluns no ha estat capaç de recuperar els 8.500 punts. La resta de places d'Europa van caure de manera semblant, encara que una vegada més el nostre índex va ser el pitjor.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Dins de l'IBEX ha destacat el rebot de Fluidra, amb alces del 2,43%, tot i que l'ha acabat liderant ACS (+2,47%). Pel que fa als valors que més van patir divendres passat, IAG ha pujat un 1,18% després de la patacada del 15%; Aena i Repsol (per les bones cotitzacions del petroli), han estat altres dels beneficiats aquest dilluns. Al costat negatiu han destacat els descensos en PharmaMar i Grifols, que ha estat el pitjor valor del dia al costat de Meliá. Fora de l'IBEX, Berkeley s'ha enfonsat després del 'no' del Govern a la mina d'urani a Salamanca.

Al costat de les borses, aquest dilluns els inversors estan molt pendents del petroli després d'enfonsar-se igualment divendres pel temor que aquesta nova variant debiliti la demanda. El barril Brent rebota un 3% en aquests moments, fins als 74,85 dòlars, i el WTI es revalora un 4%, fins als 70,84 dòlars.

Cal recordar que aquest dijous hi ha una reunió de l'OPEP+. Els experts reconeixen que probablement la caiguda del preu del cru faci reflexionar els productors més grans, que tenien previst augmentar els seus nivells de producció en 400.000 barrils diaris més des de principis de desembre.

Pel que fa a les referències presents avui a l'agenda, a Espanya s'ha publicat l'IPC del novembre, que puja al 5,6%. Per la seva banda, la confiança econòmica del nostre país pateix la caiguda més gran al novembre entre les grans economies de la UE.

"EL MÓN SEGUEIX ENDAVANT"

Deixant de banda el virus, "el món segueix endavant", tal com assenyala Jeffrey Halley, expert d'Oanda, al seu informe diari, que enumera les múltiples cites per als inversors aquesta setmana.

"La Xina publica demà els PMI oficials i dimecres el PMI manufacturer Caixin, i divendres, el PMI de serveis. Dimecres també es publicaran els PMI de la resta d'Àsia i Europa, que igualment anunciarà aquesta setmana la inflació i les vendes al detall. La producció industrial i les vendes al detall de Corea del Sud generaran certa atenció, igual que les vendes al detall i la balança comercial d'Austràlia”, explica aquest expert.

Aquesta setmana també es donaran a conèixer les nòmines no agrícoles dels Estats Units. "El consens està valorant un altre augment de més de 500.000 llocs de treball, encara que el seu impacte depèn totalment de l'evolució de la situació d'òmicron. Si això s'ha esvaït i les nòmines són fortes, tornarà el debat sobre la reducció d'estímuls de la Fed. Si no ho ha fet, llavors la dada serà ignorada sense importar quina sigui", afegeix Halley.

"MOLT MALA FIGURA"

Com no podia ser d'una altra manera, l'IBEX va deixar divendres una "molt mala figura" i va polvoritzar el suport dels 8.551 punts després de deixar-se un buit baixista important.

"El tancament al voltant dels mínims del dia ens fa pensar en una continuació de les caigudes fins al nivell dels 8.252 punts. Aquests preus són clau", avisen els experts de Bolsamanía.

Si no aconsegueix subjectar-se per sobre d'aquests preus, el més normal és que puguem acabar veient una extensió de les caigudes fins al nivell dels 8.000 o fins i tot als 7.700 punts, adverteixen.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,1265 dòlars (-0,46%). L'or cau un 0,13%, fins als 1.785 dòlars, i la plata baixa un 1,24%, fins als 22,82 dòlars.

El bitcoin avança un 4% (57.133 dòlars) i l'ethereum, un 6,46% (4.400 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,533%.

Noticias relacionadas

contador