1622449355 covid19

En un informe en què reconeixen que l'aparició d'una nova variant de la Covid-19 augmenta la incertesa i els ha portat a fer certs canvis en les seves estimacions futures, els experts alemanys de Berenberg es mostren, però, considerablement optimistes i afirmen contundents que òmicron no justifica que s'afermin les caigudes a les borses. "No veiem que òmicron sigui una raó per a caigudes persistents" al mercat, asseguren.

L'aparició d'una nova variant augmenta el risc que es produeixin tancaments nous a l'estil austríac, expliquen, i anticipen que és probable que aquestes restriccions afectin les parts habituals del sector serveis (viatges, turisme, hostaleria, entreteniment, comerç al detall) de forma "notable" al desembre i possiblement a principis de 2022 al centre d'Europa.

Tot i així, òmicron no canvia les perspectives fonamentals de Berenberg a llarg termini sobre la base de la capacitat de millora i producció de vacunes. "Les onades de la pandèmia han durat fins ara normalment de dos a tres mesos. Amb el temps, les taxes de vacunació més grans i l'augment de les taxes d'immunitat derivades de la propagació (...) entre els grups d'edat més joves haurien d'aplanar la corba i, finalment, aturar la marea d'infeccions de delta i òmicron”, expliquen.

D'ONADA A ONADA, ELS DANYS DISMINUEIXEN

Berenberg subratlla també que, d'onada a onada, els danys econòmics han disminuït. A la primera onada de la pandèmia, el PIB de la zona euro es va desplomar un 15% en dos trimestres. A la següent onada d'hivern de 2020/2021, amb taxa d'infecció i un nombre de morts pitjor que durant la primera onada, el PIB de la zona euro va caure un total del 0,7% en dos trimestres des d'una base una mica menor, subratllen.

La companyia pren com a exemple les seves previsions. Així, fa un any, just abans que l'onada hivernal d'infeccions anterior entrés en vigor, les seves estimacions sobre el nivell del PIB a finals del 2021 a la zona euro, el Regne Unit i els Estats Units estaven molt per sobre de les del consens. "Va resultar que aquestes tres grans economies van superar fins i tot les nostres expectatives per a la mitjana dels últims quatre trimestres. La inesperada resistència a finals del 2020 i el fort repunt durant el segon i tercer trimestres del 2021 van compensar amb escreix el llast de la pandèmia en els resultats de desembre del 2020 i el primer trimestre del 2021", remarquen. "Per exemple, els Estats Units ja va superar el seu PIB del quart trimestre del 2019 el segon trimestre, en lloc del quart trimestre del 2021, i la zona euro es va quedar a un pas del seu nivell de finals del 2019 el tercer trimestre del 2021, en lloc del primer trimestre del 2022, com havíem previst fa un any”, recalquen.

Amb tot, Berenberg conclou que, a jutjar per l'experiència recent amb l'impacte econòmic de la pandèmia, una "nova onada òmicron" aquest hivern, després de l'"actual onada delta", desplaçaria el creixement del primer trimestre del 2022 al segon trimestre del 2022, "sense endarrerir gaire l'augment general del PIB real el 2022".

Noticias relacionadas

contador