ep valores economicos en el palacio de la bolsa de madrid espana a 19 de febrero de 2021 el ibex 35
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX ha rebotat amb força aquest divendres (+1,05%; 8.498,20 punts) impulsat per les alces en els bancs (Santander, BBVA...) i en les companyies associades a les matèries primeres, com Repsol, ArcelorMittal i Acerinox, a més de Siemens Gamesa. Les pujades d'aquesta jornada han permès al selectiu contrarestar les pèrdues de les últimes sessions i cotitzar gairebé al mateix nivell que divendres passat.

  • 11.154,60
  • 1,56%

El sector financer ha estat clarament protagonista. CaixaBank i Bankia han anticipat una dura retallada de plantilla després de culminar la seva fusió, que serà anunciat després de Setmana Santa i pot suposar entre 7.000 i 8.000 acomiadaments.

Així mateix, Santander ha estat notícia, perquè ha anunciat que llançarà una oferta pel 8,3% de la seva filial a Mèxic per 550 milions d'euros.

En el pla macro, el PIB a Espanya va caure un històric 10,8% el 2020, amb un creixement nul al quart trimestre. L'IFO a Alemanya de març va quedar per sobre de l'esperat. L'IFO de confiança empresarial va pujar fins a 96,6 des de 92,7.

Sobre el PIB espanyol, Ana Botín ha anticipat un "rebot intens" de les economies espanyola i europea durant la segona meitat d'aquest 2021 i al llarg de tot el 2022, si es compleix el pla de vacunació.

A més, els analistes de Bank of America han elevat tres dècimes la seva previsió de creixement per a Espanya, fins al 4,8% per a 2021 i 2022, a causa dels estímuls d'11.000 milions d'euros aprovat pel govern espanyol.

LA UE ES PLANTA

El resultat del Consell Europeu d'aquest dijous ha estat el que s'esperava. La Unió Europea s'ha plantat en la 'guerra de les vacunes'. Els caps d'Estat i de Govern han reivindicat el paper del bloc com a potència exportadora de vacunes contra la Covid-19, però també han advertit que podria canviar d'actitud per garantir el subministrament de dosi als seus ciutadans si no hi ha reciprocitat des d'altres parts del món o si les companyies farmacèutiques no compleixen els acords.

"Hi ha un consens molt ampli entre els Estats membres que volem garantir la cadena de subministrament i una economia oberta, però al mateix temps volem més transparència i assegurar que es compleixen els contractes", ha explicat en una roda de premsa el president del Consell Europeu, Charles Michel.

LES TASQUES AL CANAL DE SUEZ DURARAN SETMANES

Les tasques per buidar el bloqueig en el Canal de Suez pel vaixell de càrrega encallat duraran encara setmanes. Aquesta situació preocupa molt i, quant al petroli, podria continuar augmentant la volatilitat que s'ha vist al llarg d'aquesta setmana. El cru Brent i el West Texas pugen aquest divendres gairebé un 4%, fins als 64,28 i 60,88 dòlars, respectivament, cosa que ha beneficiat a Repsol i al conjunt de productors de materials bàsics.

Als analistes els preocupa el que està succeint al Canal de Suez, però creuen que tindrà un impacte puntual en el cru. Així, consideren que és més preocupant el que vagi ocorrent amb la demanda a mesura que els casos de Covid-19 tornen a augmentar en diferents parts del món.

ALTRES MERCATS

L'euro s'aprecia un 0,1% i es canvia a 1,1774 dòlars. L'or puja lleument, fins als 1.728 dòlars, i la plata puja un 0,25%, fins als 25,11 dòlars.

El bitcoin puja un 2%, fins als 53.286 dòlars, i l'ethereum un 2%, fins als 1.644 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins a l'1,66% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys repunta fins al 0,29%.

Noticias relacionadas

contador