ep archivo   interior del palacio de la bolsa donde el ibex 35 ha finalizado la jornada de este
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha pujat un 0,02%, fins als 9.053,30 punts, mentre la resta de borses europees han cotitzat també sense tendència definida, durant una jornada de transició i escàs moviment. Dins el selectiu han destacado els descensos en REE davant l'opinió negativa de Deutsche Banki les caigudes de Ferrovial després que Citi reiterés el seu consell de venda. En positiu, han liderat els avenços Meliá, PharmaMar i Bankinter. Al Mercat Continu, Codere s'ha disparat en fusionar Codere Online amb una SPAC que cotitzarà a Wall Street i Talgo ha repuntat després que FundNews publiqués que rebrà una OPA de CAF a 6 euros per acció durant els propers mesos.

  • 11.100,80
  • -0,48%

L'atenció se centra avui en la compareixença de Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed), davant la Cambra de Representants. Al seu discurs, que ja s'ha publicat, ha reiterat la seva tesi que la inflació és transitòria.

"A mesura que disminueixin els efectes transitoris sobre l'oferta, s'espera que la inflació retrocedeixi cap a la nostra meta a llarg termini" a prop del 2%, ha afirmat.

Sobre la pujada dels preus als EUA, ha afegit que "la inflació ha augmentat notablement durant els últims mesos" a causa, "en part", de l'efecte comparatiu de lectures molt baixes de principis de la pandèmia; "el traspàs dels augments dels preus del petroli als preus de l'energia al consumidor, el repunt de la despesa a mesura que l'economia continua reobrint, i el factor agreujant dels colls d'ampolla de l'oferta, que han limitat la rapidesa amb què la producció en alguns sectors pot respondre a curt termini".

I en relació al creixement econòmic, ha assenyalat que "els indicadors d'activitat econòmica i ocupació han seguit enfortint-se, i el PIB real d'aquest any sembla estar en camí de registrar la seva taxa d'augment més ràpida en dècades".

Finalment, ha promès que "la Fed farà tot el possible per recolzar l'economia durant el temps que sigui necessari per completar la recuperació".

Les paraules de Powell han estat més suaus que el seu discurs de la setmana passada, quan va reconèixer en roda de premsa que "hi ha riscos que la inflació sigui més gran del que esperem". La Fed va elevar la setmana passada la seva previsió d'inflació PCE per a aquest any i va avançar al 2023 la seva primera pujada de tipus. Tot això ha tingut molt pressionats els índexs des del passat dimecres. Cal afegir en aquest sentit que Robert Kaplan, president de la Fed de Dallas, va assenyalar ahir dilluns que la reducció de compres de bons (tapering) ha de començar al més aviat possible.

ERO DE CAIXABANK

D'altra banda, CaixaBank ha proposat reduir la seva ERO a 6.950 treballadors, 450 menys que l'anterior proposta i 1.341 menys que les extincions plantejades en un primer moment, a causa de la pressió dels sindicats, amb vaga inclosa aquest dimarts.

A més, Telefónica Espanya i els sindicats han prorrogat un any el conveni col·lectiu i han pactat una pujada salarial de l'1% més un plus de 300 euros, més dos dies de teletreball a la setmana per a totes les activitats que ho permetin. I per primera vegada, s'inclou al Conveni un pilot per flexibilitzar la setmana laboral a 32 hores amb una reducció del sou del 20%.

MÉS CAIGUDES EN EL BITCOIN

El bitcoin estén a aquestes hores les caigudes d'aquesta nit (-5%) i està lluitant per no perdre l'important suport de 30.000 dòlars. El Banc Popular de la Xina ha animat Alipay i altres grans institucions a prendre mesures contra el comerç de criptodivises. Segons les informacions, nombroses mines de bitcoin a Sichuan van ser tancades després que la Xina posés fi a la mineria de monedes digitals. La majoria de les mines de bitcoin consumeixen energia del carbó, cosa que ha suscitat la preocupació pel possible impacte mediambiental de les monedes digitals.

Davant d'això, des de Markets.com destaquen que la confiança dels inversors en les criptodivises està creixent. "Això està recolzat pels inversors institucionals, que estan treballant per diversificar les seves carteres de productes per tal de proporcionar als seus clients l'accés a bitcoin. Diverses enquestes mostren que un nombre creixent de gestors de fons d'inversió lliure estan disposats a dedicar a prop del 10 % de la seva cartera a les criptodivises", explica el seu director, Neil Wilson.

ALTRES MERCATS

L'euro es deprecia un 0,1% i es canvia a 1,1905 dòlars. El petroli cotitza amb caigudes moderades, amb el Brent als 74,85 dòlars i el West Texas als 73,45 dòlars.

L'or i la plata també cauen, fins als 1.780 dòlars i als 25,89 dòlars, respectivament.

L'ethereum cedeix un 6%, fins als 1.820 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,477% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys es manté al 0,457%.

Noticias relacionadas

contador