ep archivo   dos trabajadores en la linea de produccion del seat leon en la fabrica de martorell
SEAT - Archivo

La crisi de semiconductors segueix posant en escac diverses indústries com l'automobilística. "Els fabricants d'automòbils ja no estan sent proveïts adequadament", reconeixen Jan Viebig, CIO de Private Wealth Management i Laurent Denize, Global Co-CIO d'Oddo BHF. L'origen de la sequera es remunta al segon trimestre del 2020, i ja s'està fent notar a les plantes i fàbriques del nostre país.

"Els recents problemes de desproveïment de xips per a automòbils han posat de manifest la gran dependència dels fabricants de xips que té el sector", explica Steve Watson, gestor de renda variable a Capital Group. "A mesura que anem avançant cap als cotxes autònoms, els vehicles requeriran components encara més avançats per garantir la seva seguretat i eficiència", postil·la.

Vijay Anand, analista de renda variable europea en Schroders, també se suma a aquesta opinió sobre la "dependència del sector automobilístic dels semiconductors a mesura que la indústria s'orienta cap als vehicles elèctrics". Dit això, Anand minimitza l'impacte de la crisi global de xips i creu que les tendències estructurals com l'Internet de les Coses (Iot), la intel·ligència artificial i la millora de les xarxes de comunicacions (4G a 5G i potencialment a 6G a finals de la dècada) són probablement motors de creixement a llarg termini molt més significatius per a la indústria.

PER QUÈ LES FABRICANTS ES QUEDEN SENSE XIPS?

El sector de l'automoció es basa normalment en les cadenes de subministrament just a temps (de l'anglès 'just in time'), en què les empreses tenen poques existències. Això s'ha desenvolupat durant dècades fins a convertir-se en un sistema extremadament eficient. Però, després de reduir les seves comandes de semiconductors, "els fabricants d'automòbils es van trobar que no podien tornar a augmentar-los quan la demanda d'automòbils va augmentar abans del previst, perquè ja estava reservada", assenyala Anand.

Una de les més afectades al nostre país és Seat, que ja ha hagut de desprogramar la fabricació de l'Audi 1 a la planta de Martorell tres dies a causa d'això. Però no n'és l'únic. Volkswagen Navarra també pararà la seva producció tant dilluns com dimarts, a més d'haver programat el tancament de la planta per al dia 25 d'aquest mes.

Mercedes-Benz, a Vitòria, pararà tres torns de producció des de dilluns fins divendres que ve i, entre "alta incertesa", espera recobrar la normalitat dilluns 28. El passat 25 de maig, aquesta planta ja es va veure llastrada per la falta d'un altre component per als seus cotxes: cables.

Ford, a Almussafes, ha recobrat la seva producció des del passat dimecres després de veure sotmesa durant set dies seguits d'aturada. Renault té en marxa un ERTO tant a les plantes de Valladolid com a la de Palencia per la manca d'aquests semiconductors.

Noticias relacionadas

contador