ep archivo   interior del palacio de la bolsa donde el ibex 35 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha pujat molt lleugerament un 0,02%, fins als 8.915,10 punts, després que ahir es deixés un 2%, apropant-se al suport dels 8.800 punts. Dins de l'índex han destacat les alces en Siemens Gamesa, PharmaMar, Solaria i les acereries, i les caigudes en Amadeus, Meliá, Aena i IAG. Els valors del sector turístic, que ahir ser els artífexs del mal comportament del selectiu, han seguit fent-ho malament pel temor de la propagació de la variant Delta del Covid-19.

  • 11.154,60
  • 1,56%

A l'escena empresarial, Iberdrola ha demandat per competència deslleial ACS en un nou capítol de la guerra oberta entre les dues companyies i els seus presidents, Ignacio Sánchez Galán i Florentino Pérez.

A més, CaixaBank ha viscut una altra jornada de vaga durant l'últim dia de les negociacions entre l'entitat i els sindicats per arribar a un acord sobre l'ERO, que de moment no s'ha produït malgrat que el banc oferís prejubilacions a partir dels 52 anys.

D'altra banda, avui seguirà cuejant la decisió d'Acciona de rebaixar el preu màxim d'Acciona Energia abans de la seva estrena en borsa aquest dijous, mentre que, al pla tecnològic, i a l'àmbit del Mobile World Congress, el protagonista serà Elon Musk, conseller delegat de Tesla, que participarà en l'esdeveniment amb una compareixença telemàtica aquesta tarda.

Pel que fa a la macro, l'IPC preliminar de juny d'Espanya ha baixat una dècima i s'ha situat a 2,6%; mentre l'IPC alemany s'ha relaxat fins al 2,1% en taxa interanual.

Per la seva banda, les vendes al detall a Espanya han moderat el seu creixement al maig, tot i que han pujat un 18,8%. A l'eurozona s'han publicat els indicadors de confiança de juny.

PREOCUPACIÓ PER LA VARIANT DELTA

La variant Delta del coronavirus té preocupats els mercats i va portar les fortes caigudes en l'IBEX de la passada jornada a causa de la caiguda dels valors turístics. L'augment d'aquesta variant a Europa i Àsia està provocant l'aplicació de noves restriccions, tant per als viatgers vacunats com no vacunats.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va dir ahir que vol prohibir a tots els viatgers del Regne Unit entrar a la UE a causa de l'augment dels casos de la variant Delta. Tot i que aquesta opinió no és compartida per tot Europa, altres països també estan imposant mesures. Espanya ha anunciat que exigirà vacuna completa o PCR negativa als turistes britànics.

Portugal també està imposant certes mesures pel que fa als visitants, just quan la temporada europea de vacances d'estiu comença a estar en ple apogeu. Tot això, avisa Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets, "amenaça amb un altre daltabaix de la temporada d'estiu per als negocis del sud d'Europa, que esperaven tenir alguna cosa semblant a una temporada turística".

"Per desgràcia, no és només un problema europeu, ja que la variant Delta comença a estendre també per Àsia. A Austràlia, Sydney ha aplicat un tancament total de dues setmanes a causa de l'augment dels casos de Delta. Amb tan poca població vacunada, és molt probable que això es prolongui i és poc probable que les fronteres es reobrin ràpidament. Hong Kong també va anunciar que vetarà a tots els viatgers del Regne Unit a partir de dijous d'aquesta setmana en un intent de mantenir la variant de Delta fora", subratlla Hewson.

ALTRES MERCATS

L'euro es deprecia un 0,16% i es canvia a 1,1906 dòlars. El petroli puja al voltant del 0,5%, fins als 75,15 dòlars el Brent i els 73,36 dòlars el West Texas.

L'or i la plata baixen més de l'1%, fins als 1.756 dòlars el primer i als 25,78 dòlars el segon.

El bitcoin puja un 5%, fins als 36.317 dòlars, i l'ethereum avança un 5%, fins als 2.228 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,482% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys repunta fins al 0,45%.

Noticias relacionadas

contador