ep archivo   una mujer pasa al lado de una tienda en rebajas
Rober Solsona - Europa Press - Archivo

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,4% al juny en relació al mes anterior i va situar la seva taxa interanual al 2,6%, una dècima per sota de la de maig, segons les dades avançades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb la dada de juny, l'IPC interanual encadena la seva sisena taxa positiva consecutiva i continua als seus nivells més alts des de 2017. En taxa mensual, l'IPC va augmentar un 0,4% al juny, una dècima menys que al maig, i ja suma quatre mesos consecutius d'ascensos.

Segons Estadística, a la moderació de l'IPC fins al 2,6% van contribuir principalment els carburants i combustibles, els preus dels quals van augmentar al juny menys del que ho van fer al mateix mes del 2020.

L'INE incorpora a l'avanç de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que xifra per al juny en un 0,2% interanual, el mateix que al maig i taxa gairebé 2,5 punts inferior a l'índex general.

Al sisè mes de 2021, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va situar la seva taxa interanual al 2,4%. Si aquesta dada es confirma, la taxa anual de l'IPCH no experimentaria variació respecte al maig. Per la seva banda, l'indicador avançat de l'IPCH va pujar un 0,4% en taxa mensual.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de juny el proper 14 de juliol.

Noticias relacionadas

contador