ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 10 de octubre de 2022 en madrid espana el ibex
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 (-0,3%; 8.382 punts) s'allunya dels 8.400 punts després de la publicació d'unes dades d'ocupació del novembre als EUA que han superat les previsions, cosa que ha estat mal rebut pels inversors, perquè n'anticipa tipus d'interès més alts durant més temps a la principal economia del món. El selectiu espanyol tanca la setmana amb un saldo lleugerament negatiu (-0,4%) i trenca una ratxa de sis setmanes consecutives d'alces.

  • 9.225,60
  • -0,04%

L'economia nord-americana va crear 263.000 llocs de treball al novembre, per sobre dels 200.000 anticipats. A més, els salaris van repuntar un 0,6% en taxa mensual, el doble del previst, cosa que genera dubtes sobre la frenada de la inflació que havien confirmat altres indicadors a les últimes setmanes.

Tot això en tancar una setmana que ha estat marcada per més dades d'inflació i per les paraules de Jerome Powell. La inflació s'ha moderat a Espanya, Alemanya, la zona de l'euro i també als Estats Units, on ahir es va conèixer una caiguda del PCE d'octubre fins al 6%. La taxa subjacent va baixar fins al 5%, dues dècimes per sota del registre del setembre. Tot i aquesta moderació dels preus, els economistes continuen sent molt prudents i no tenen clar que la inflació estigui en un punt d'inflexió.

Totes aquestes dades són clau de cara a les reunions dels bancs centrals a la penúltima setmana de l'any. Com també és clau l'informe d'ocupació que avui es coneixerà a l'altra banda de l'Atlàntic. El consens espera que la taxa d'atur del novembre es mantingui al 3,7% i que el nombre de nòmines no agrícoles baixi fins als 200.000 enfront de les 261.000 d'octubre.

Amb tot, tenint en compte les paraules de Powell d'aquesta setmana -anunciant un alentiment del ritme d'alces de tipus- i les dades de PCE d'ahir, els experts tenen clar que la Reserva Federal (Fed) apujarà tipus en 50 punts bàsics desembre. "És realment una qüestió del que ve després", apunta Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

L'agenda d'aquest divendres també inclou l'atur d'Espanya (cau en 33.512 persones i marca el segon millor novembre de la història).

Al pla empresarial, atenció a Ezentis. Aquesta suspesa de cotització en espera d'explicacions, després que El Confidencial hagi publicat que José Elías està a punt d'aconseguir salvar la companyia de la fallida després d'aconseguir una quitança de prop del 75% amb la banca i mitjançant la creació d’una societat que es quedarà amb el negoci rendible. A més, el Comitè de l'IBEX va anunciar ahir la decisió d'excloure Siemens Gamesa des del 14 de desembre davant de l'OPA formulada per Siemens Energy.

Pel que fa a la rest, dins de l'IBEX destaquen les caigudes en Acciona i Acciona Energía per una retallada de valoració d’RBC. Telefónica, Repsol i Solaria també són entre els títols que més cedeixen. Al costat contrari, Indra, Fluidra, Sacyr i Bankinter són els que més pugen.

BIDEN, OBERT A PARLAR AMB PUTIN

El president dels EUA, Joe Biden, ha dit que parlarà amb el president rus Vladímir Putin sobre la guerra a Ucraïna, si el líder rus es pren seriosament el final de la seva invasió, després d'haver declarat prèviament que només els líders d'Ucraïna poden decidir quan fer converses de pau.

"Estic preparat per parlar amb el senyor Putin, si està interessat a buscar una manera de posar fi a la guerra". Són les declaracions que va fer aquest dijous durant una conferència de premsa conjunta amb el president francès, Emmanuel Macron.

Putin, per part seva, ha 'recollit el guant' i ha dit que "està obert" a una solució diplomàtica.

ATENTS ALS 8.362 PUNTS

Després del buit alcista que va deixar aquest dijous, els experts de Bolsamanía anticipaven caigudes de l'IBEX cap als 8.362 punts, tal com s'està veient aquest matí.

"Alerta a l'abandonament dels mínims de dimarts que va dibuixar als 8.282 punts, ja que podríem veure un atac a la mitjana de 200 sessions i sense descartar al suport dels 8.000 punts. Per dalt la resistència clau continua sent als 8.540 punts", expliquen.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0518 dòlars (-0,03%). El petroli, mixt. El Brent se situa als 86,68 dòlars i el WTI, als 81,29 dòlars.

L'or cau lleument després de les fortes pujades d'ahir que l'han fet superar els 1.800 dòlars (-0,5%, 1.806 dòlars). La plata puja un 1,9% (23,27 dòlars).

El bitcoin cotitza als 16.936 dòlars (+0,01%) i l'ethereum, als 1.278 dòlars (+0,39%).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,568%.

Noticias relacionadas

contador