petroleocbfraking

L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i els seus aliats, coneguts com a OPEP+, es reuneix aquest diumenge 4 de desembre per decidir sobre la propera fase de la política de producció de cru. Els analistes estimen que el cartell anunciarà una nova retallada amb l'objectiu d'estabilitzar els preus.

"Es rumoreja que l'OPEP+ considera una retallada sobre la base de la debilitat de la demanda, específicament a la Xina, als últims dies. Tot i això, el trànsit de la Xina a tot el país no ha disminuït dràsticament", ha assenyalat Claudio Galimberti, vicepresident sènior d'anàlisi de la consultora energètica Rystad, en declaracions a CNBC.

Aquesta reunió és una de les més esperades pel mercat en els últims temps pel fet que es produirà dies abans que entrin en vigor les sancions occidentals contra el petroli rus i enmig dels creixents temors a un debilitament de la demanda a la Xina i a una possible recessió.

"Segueix existint una incertesa considerable al voltant de l'acció que prendrà l'OPEP+ quan es reuneixi diumenge, encara que hi ha moltes possibilitats que la reunió s'endarrereixi o que les discussions prenguin més temps del normal", ha indicat Craig Erlam, analista sènior de mercat d'Oanda.

"Excepte qualsevol sorpresa negativa durant les converses virtuals de l'OPEP+ de diumenge i assumint un compromís saludable sobre el límit del preu del petroli rus abans que entrin en vigor les sancions de la UE dilluns, és temptador concloure audament que s'ha tocat el fons", ha subratllat Tamas Varga, analista del corredor PVM Oil Associates, en una nota recollida per CNBC. Per a aquest expert, que els preus del petroli cotitzin per sota dels 90 dòlars per barril "no és acceptable" per a l'OPEP+.

La UE va acordar al mes de juny passat prohibir la compra de cru rus transportat per mar a partir del 5 de desembre com a part d'un paquet de sancions imposat contra el Kremlin per la guerra d'Ucraïna.

No obstant això, la preocupació més gran al mercat energètic rau en el fet que una prohibició total a les importacions de cru rus podria disparar els preus del petroli, cosa que ha portat el G7 a plantejar-se la possibilitat de topar-ne el preu.

En aquest sentit, encara no s'ha aconseguit un acord definitiu, encara que segons ha informat Reuters aquest dijous, els països de la UE estan més a prop que mai de decantar-se per un límit de 60 dòlars per barril. El bloc europeu es troba també a la recerca d'un mecanisme que permeti avaluacions periòdiques i possibles revisions del preu cada dos mesos, que entraria en vigor a partir de mitjans de gener del 2023.

"El Kremlin ha amenaçat els països que respecten el límit, cosa que deixarà alguns en una posició molt incòmoda; triar entre perdre l'accés al cru rus barat o enfrontar les sancions del G7. Com sempre, el diable estarà als detalls. Però una cosa és clara, el cru comporta un risc de cap de setmana significativament més gran i podria ser extremadament volàtil a l'obertura la setmana que ve", ha apuntat Erlam.

L'OPEP+ ja va acordar a la reunió d'octubre una retallada de la seva producció en dos milions de barrils diaris, la reducció més gran des de fa dos anys. L'Organització va prendre aquesta decisió malgrat les pressions d'importants importadors com els Estats Units perquè bombessin més barrils de cru.

contador