preguntas frecuentes sobre criptomonedas e impuestos

Els criptoactius segueixen rebotant aquest dimarts, al so dels mercats globals, que també deixen avenços significatius després de la que ha estat una setmana “brutal”, segons qualificatiu de molts experts i tant el bitcoin com l'ethereum, que van patir una nova caiguda a finals de la setmana passada, es mantenen sobre els suports clau. La creació de Satoshi Nakamoto cotitza al voltant de 20.600 dòlars, mentre que la segona moneda per capitalització de mercat ho fa per sobre dels 1.100 dòlars. Tot i això, els experts demanen ser cauts, perquè la pèrdua dels 20.000 i els 1.000 dòlars, respectivament, dona un panorama feble per als dos criptovalors.

  • 61.095,84$
  • -1,46%

Quant a la resta d'altcoins, les pujades són del 6% de mitjana, amb algunes excepcions com la solana, que avança un 10% o la polkadot, que puja també una mica més d'un 11%. I la capitalització total mostra també una alça, fins als 910.000 milions de dòlars. Amb tot, el sentiment és d'escepticisme davant el fet que aquest moviment a l'alça impliqui la fi de la correcció i mentre alguns indicadors apunten que el sòl de mercat ha començat a formar-se, altres indiquen que encara queda recorregut a la baixa per als actius digitals.

A més, la confiança dels inversors està en hores baixes pels problemes de liquiditat de diverses plataformes de finances descentralitzades (DeFi), que en el cas de Solend van portar el prestador de criptos a intentar un corralito i a prendre per la força el compte d'una balena per salvar el projecte. De moment, han fet marxa enrere per les fortes crítiques de la comunitat, però aquest tipus d'accions envia el missatge que les inversions no estan segures a les plataformes.

Per tot això, Naeem Aslam, cap d'anàlisi d'Avatrade, avisa que no cal refiar-se que el preu del bitcoin respecti ara els 20.000 dòlars. “La realitat és que els baixistes només estan reunint el seu impuls després d'empènyer el preu a la baixa en més d'un 70% des del màxim històric, i podria haver-hi un altre 10% més en joc abans que realment vegem el preu aconseguint un sòl real”. Aslam creu que encara no hi som, i “és probable que el preu del bitcoin es mogui una mica més a la baixa, ja que és probable que el veritable sòl estigui a prop del nivell de preus dels 15.000 als 13.000 dòlars”. "Al criptohivern encara li queden massa nits d'hivern", assenyala, per la qual cosa hi ha mercat baixista "per a estona".

LES RAONS DEL REBOT

Amb tot, el rebot està en marxa i els experts proposen una varietat d'explicacions. Una de les raons per a les compres podria ser el tan conegut FOMO (fear of missing out). El director d'inversions de Selini Capital, Jordi Alexander, indica, en declaracions a CoinDesk, que "els compradors disposats han estat en efectiu en espera de comprar monedes barates", i que "han de determinar si arribaran a comprar-ne un altre 20 % més avall, o si aquesta és la seva oportunitat”. "Si esperen massa temps, hauran d'entrar a nivells més alts, ha assenyalat, destacant el FOMO.

“Les compres de gangues per part dels inversors al detall van ser el principal motor del rebot del cap de setmana, atès que els inversors professionals són menys actius en aquest moment”, afegeix Andrew Brenner, cap de renda fixa de National Alliance Securities. "Molts inversors minoristes comercien/compren criptomonedes a través d'aplicacions mòbils, a través de les quals haurien pogut seguir l'acció de preus del cap de setmana".

Altres van citar la presa de beneficis per part dels que mantenen posicions curtes en criptografia, ja que els indicadors tècnics apunten a un mercat cada vegada més sobrevenut com a impulsor del rebot. Per exemple, l'índex de força relativa de 14 dies del bitcoin va caure per sota de 20 per primera vegada des del març del 2020 dissabte. L'última vegada que l'RSI de bitcoin va caure a nivells comparables cap al gener d'aquest any, els preus es van recuperar fins a un 35% als dos mesos següents.

Alguns analistes han advertit que el darrer repunt podria ser una “trampa alcista”, un rebot que anima els inversors a tornar a entrar en posicions llargues que no són rendibles.

"El sentiment dels inversors cap a la política monetària de la Fed i els temors dels inversors d'una recessió global segueixen sent vents en contra (a curt termini)" per als mercats de criptomonedes, indica Bob Mason, cap d'anàlisi de criptomonedes d'FX Empire: "Excepte una marcada disminució de la pressió inflacionària, la volatilitat probablement persistirà mentre els inversors digereixen les dades econòmiques i l'orientació futura del banc central", continua.

Mason assenyala així mateix que l'índex de por i cobdícia del bitcoin segueix a la zona de "por extrema", amb només 9/100 dilluns, encara que és cert que està per sobre dels nivells de 6/100 de dissabte. L'última vegada que l'índex va ser tan feble com dissabte va ser el març del 2020, quan el bitcoin canviava de mans per sota dels 10.000 dòlars.

Noticias relacionadas

contador