ep recurso de grifols
GRIFOLS - Archivo

La pandèmia de coronavirus ha deixat una profunda petjada en les reserves de plasma mundials que posen en risc el subministrament de medicaments per a la lluita contra el virus. Aquest és el missatge principal que ha transcendit de la Junta d'Accionistes de Grifols, que s'ha celebrat de manera telemàtica aquest divendres, en què Víctor Grifols, president del gegant dels hemoderivats, ha reclamat a Europa “que es posi les piles”, perquè no és autosuficient i sofrirà especialment aquesta escassetat.

  • 8,46€
  • 0,83%
  • 5,91€
  • -0,84%

En el context dels esforços que la multinacional està fent per combatre la Covid-19 i del potencial del plasma per a tractar aquesta malaltia infecciosa causada pel virus SARS-CoV-2, la companyia ha recordat la rellevància estratègica dels tractaments derivats del plasma per garantir la qualitat de vida de milers de persones a tot el món. “Els nostres medicaments salven vides”, ha subratllat Víctor Grifols, co-conseller delegat de la companyia.

Així mateix, s'ha sumat a la crida realitzada per la Plasma Protein Therapeutic Association (PPTA) instant les autoritats europees a prendre accions decisives per augmentar les donacions de plasma, ja que “Europa depèn dels EUA”, ha recordat Grifols. En aquest sentit, ha reclamat “canviar en alguns països la regulació perquè permeti un model similar a l'estatunidenc”.

A la Junta General d'Accionistes també s'han resumit els esforços que Grifols està fent per combatre el coronavirus, en el marc del seu compromís amb la societat. Actualment està participant en més de 25 projectes que investiguen potencials teràpies per a tractar les diferents fases de la malaltia i la companyia ha subratllat que lidera els esforços en dos dels tres potencials tractaments, a més de col·laborar per a incrementar la taxa de diagnòstic.

Grifols lidera el desenvolupament d'una immunoglobulina amb anticossos específics (immunoglobulina hiperinmune) contra el virus SARS-CoV-2 a partir del plasma de persones que han superat la malaltia. Una vegada aprovats els protocols científics per part de la FDA i de l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses (NIAID, per les seves sigles en anglès), un assaig clínic multicèntric, aleatori i doble cec avaluarà la seguretat i eficàcia d'aquesta immunoglobulina hiperinmune produïda a la planta que Grifols té a Clayton (Carolina del Nord, els EUA) juntament amb altres productors.

A més, la companyia promou i col·labora amb diversos investigadors i autoritats sanitàries als EUA, Espanya i Alemanya en assajos clínics que permetin la utilització de plasma de convalescent inactivat, així com altres productes específics derivats del plasma com la immunoglobulina, alfa-1 i antitrombina III.

En l'àmbit del diagnòstic, Grifols ha desenvolupat una prova molecular específica TMA (Transcription-Mediated Amplification) que permet la detecció del virus SARS-CoV-2 en mostres de plasma, sang i vies respiratòries amb una sensibilitat igual o fins i tot superior a la d'altres proves moleculars actualment disponibles, com les basades en PCR (reacció en cadena de la polimerasa).

MANTÉ EL DIVIDEND

Els accionistes de Grifols han aprovat destinar més de 250 milions d'euros a dividends (aproximadament 0,36 euros bruts per acció) el 2019. Aquesta quantitat total inclou el dividend preferent de 0,01 euros bruts associat a cada acció de Classe B.

La distribució del dividend s'ha realitzat en dos pagaments: un a compte ja pagat al desembre de 2019 de 0,20 euros bruts per acció i un segon pagament d'aproximadament 0,16 euros bruts per acció, que es farà efectiu[1] a partir del 28 d'octubre de 2020.

Aquesta distribució manté el pay-out en el 40% del benefici net consolidat del grup. Durant els últims cinc anys, Grifols ha distribuït més de 1.200 milions d'euros a dividends, posant de manifest el compromís de generar valor per als seus accionistes.

En 2019 els ingressos de Grifols van augmentar un 13,6% i es van situar en 5.099 milions d'euros mentre que el benefici net va incrementar un 4,8% fins a 625 milions d'euros. Totes dues magnituds posen de manifest el compliment de l'estratègia de creixement sostingut i a llarg termini de Grifols, que s'ha traduït en creixements de totes la divisions i zones geogràfiques principals en les quals opera la companyia.

Noticias relacionadas

contador