ibex-35-bolsa-madrid
Europa Press
11.027,80
  • -47,60
  • -0,43%

L'IBEX 35 ha començat la setmana en verd, després que acabés l'anterior amb una caiguda del 2%. El selectiu no ha pogut recuperar el seu nivell clau dels 9.470 punts i s'ha quedat a un pas del 9.500. L'índex espanyol ha pujat un 0,54% fins als 9.468 punts i sembla que deixa passar la crisi turca que el va colpejar la setmana passada.

Tot i acabar en verd, els analistes coincideixen a assenyalar que la crisi turca seguirà molt present en la ment dels inversors, així com les noves converses entre la Xina i els EUA sobre la seva guerra comercial. En el millor moment de la sessió l'IBEX ha arribat a pujar un 1% i ha marcat un màxim als 9.512 punts, que és per on passa la base del triangle (abans suport i ara resistència) a la qual s'ha fet referència durant els últims mesos.

Més pugen IBEX 35
ARCELORMITTAL 25,66€ 0,66 2,62%
SIEM GAM REN EN 12,26€ 0,31 2,60%
TECNICAS REUNID... 28,02€ 0,70 2,56%
INTL. CONS. AIR 7,84€ 0,16 2,11%
AMADEUS IT GRP ... 77,18€ 1,34 1,77%
Més baixen IBEX 35
CELLNEX TELECOM 22,04€ -0,30 -1,34%
ENDESA 19,53€ -0,10 -0,51%
BBVA 5,42€ -0,02 -0,44%
RED ELECTRICA 18,16€ -0,02 -0,08%
Viscofan 60,70€ -0,05 -0,08%

De tornada a l'IBEX, ArcelorMittal ha estat el valor que ha registrat la major pujada amb un avanç del 2,62%, beneficiat per la "tranquil·litat" de la guerra comercial entre la Xina i els EUA. Tots dos països han començat les negociacions que pot calmar la tensió geopolítica. L’ha seguit de prop Siemens Gamesa, que s'ha revalorat un 2,6%.

També han pujat amb força Técnicas Reunidas i IAG. Les dues companyies han registrat avenços de més del 2%. Gairebé tots els pesos pesants del selectiu han tancat en verd. Destaca l'avanç d'Inditex del 0,65%. La companyia tèxtil, al costat del Banc Santander, que ha pujat un 0,23%, han estat triades per a la llista Fortune d'empreses que estan canviant el món. Ocupen el lloc 4 i 56, respectivament.

D'altra banda, BBVA i Iberdrola han estat els 'blue chips' que han tancat en negatiu. L'entitat presidida per Francisco González s'ha deixat un 0,44% fins als 5,4 euros. D'aquesta manera, el banc prolonga la seva caiguda colpejat per la crisi turca. BBVA compta amb gairebé un 40% del banc turc Garanti, de manera que la crisi de la lira l'afecta. A més, el 15% dels seus ingressos provenen del país otomà. Per la seva banda, Iberdrola ha caigut lleugerament, un 0,06%.

No obstant això, Cellnex ha estat el valor que ha registrat la major caiguda, un 1,34% per sota. L’ha seguit Endesa, amb una caiguda del 0,51%. A la banda de les caigudes, però al Mercat Continu, aquest dilluns cal parlar de Berkeley Energia, que segueix amb la seva caiguda. Durant aquesta sessió ha caigut un 11%.

ALTRES MERCATS

La resta de borses europees també han tancat en verd. Destaca que el DAX 30 alemany ha pujat un 1,05%. Per la seva banda, el CAC 40 francès ha avançat un 0,7% i FTSE 100 de Londres, un 0,6%. Mentrestant, a l'hora del tancament del mercat europeu, Wall Street cotitzava amb signe mixt.

Un altre dia més cal parlar d'Atlantia. La concessionària ha caigut gairebé un 9% després que s'hagi conegut que Itàlia revocarà les concessions a Autostrade, la seva filial, després de l'ensorrament del pont a Gènova, en què van morir 43 persones. Atlantia acumula ja una caiguda de gairebé el 30% des de dilluns passat, just abans de tenir lloc la caiguda de la infraestructura en la qual treballava la concessionària Autostrade, de la qual posseeix el 88,06%.

"La por de l'efecte contagi a l’Eurozona seguirà sent un dels temes estrella entre els operadors, ja que encara es tem que els bancs i entitats financeres que han prestat diners al país otomà s'enfrontin a una fallida del país que pugui estendre al 'Vell Continent' ", assenyala David Madden de CMC Markets. I en el selectiu espanyol això es trasllada a pressió sobre el sector bancari, especialment sobre el més exposat de tots els seus bancs a Turquia, BBVA.

La passada matinada, el Ministeri d'Economia alemany hagi declarat que la crisi que pateix Turquia en relació amb la seva moneda, la lira turca, suposa una pressió afegida a l'economia del país. I ho és en el context en què ja ha de fer front a les conseqüències que impliquen els aranzels imposats pels Estats Units i la possibilitat que el Regne Unit deixi la Unió Europea sense un acord amb Brussel·les.

Pel que fa a la moneda eurasiàtica, obria la setmana amb un auge de més del 0,5%, però durant els primers compassos de la sessió s'ha girat. Acumula una caiguda de l’1,5%, fins a les 6,10 lires per dòlar, després que divendres "donés per finalitzada la seva breu lluna de mel amb els mercats", segons assenyalen analistes de TD Securities. La moneda va arribar a cedir un 8% després d'haver experimentat una recuperació del 25% a la setmana, des dels mínims històrics del 13 d'agost a les 7,24 lires per dòlar.

Encara al mercat de les divises, l'euro, molt apallissat per la crisi de la lira, i que ha deixat mínims de 13 mesos durant la setmana passada, prossegueix aquest dilluns amb el rebot iniciat divendres i salta fins als 1,1446 dòlars. El bitllet verd, per la seva banda, s'ha vist pressionat per una ronda de presa de beneficis dels inversors, després de l'auge de la setmana passada, i el iuan aprofita l'ocasió per prosseguir amb el seu avanç i avança un 0,3% fins als 6,8450 iuans per dòlar, màxim d'una setmana.

ANÀLISI TÈCNICA

"Les pujades d'aquest dilluns, força tímides per cert, són això. Un simple rebot", assegura José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. De moment, fins i tot, es pot pensar en un simple i típic retrocés temporal cap a la nova zona de resistència, abans suport, que teníem a la base del triangle que es perforava amb força durant la sessió de dimecres. En superar aquesta resistència les següents es troben als 9.600 i als 9.745 punts, els dos últims buits baixistes.

Per sota, per la banda dels suports, tenim els mínims anuals que es van marcar el març (9.327). És clau respectar aquest suport, el dels mínims de l'any, ja que en cas contrari no descartem un nou fuetada baixista cap als 8.900-9.000 punts, que és on es troben els següents suports. "Crida l'atenció que el deteriorament només s'observa en l'IBEX i en índex transalpí (FTSE MIB), però no així en els "grans" (CAC 40, DAX i Euro Stoxx 50). Aquests han respectat durant l'última caiguda els mínims de finals de juny, l'últim mínim de reacció", explica l'analista. Cosa que deixa la porta oberta a la possibilitat que mentre es respectin els mínims de la setmana passada aquests acabin construint figura de volta a l'alça si durant les properes sessions/setmanes se superessin els màxims de finals de juliol. "Una altra cosa és el que vulgui fer l'IBEX, molt més tocat com gairebé sempre", conclou José María Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador