• El president de Banc Popular va admetre que el futur passa per una ampliació o una operació de consolidació
  • El valor es va enfonsar un 19% en dos dies i va perdre els 3.000 milions de capitalització, encara que avui rebota un 3%
emilio saracho juntaaccionistas
Archivo Bolsamanía

Els 'hedge funds' volen més en Banc Popular. La caiguda de l'acció del 65% no és suficient per als baixistes que pressionen el valor amb més d'un 10% del capital. Aquests inversors, que guanyen quan el preu de l'acció cau, van incrementar la seva aposta contra els títols dilluns, mentre Emilio Saracho va admetre que el futur passa per una altra ampliació de capital o per una operació de consolidació. Fruit d'això, el valor es va enfonsar un 19% en dos dies i va perdre els 3.000 milions d'euros de capitalització borsària, encara que avui rebota un 3% fins als 0,68 euros.

  • 0,32€
  • 0,00%

Els 'curts' van elevar l'agregat posicions curtes durant la segona quinzena de març fins controlar el 10,77% del capital, segons l'última actualització de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). No obstant això, des de llavors han reforçat les seves apostes al mateix temps que el banc ha tornat a sofrir en borsa.

Els últims moviments són lluny de ser una recollida de beneficis. Tot el contrari. Tres 'hedge funds' van incrementar la seva aposta contra les accions aquest dilluns. El més agressiu és el fons de cobertura britànic Marshall Wace7 que va augmentar la seva posició curta des del 2,3% fins al 2,43%. Samlyn Capital, per la seva banda, controla ja l'1,42% del capital apostat contra el valor, després d'incrementar el percentatge des de l'1,31%. Mentre que Oceanwood Capital Management va elevar la seva posició des del 0,5% fins al 0,6%.

El mateix dia d'aquests canvis Popular es va esfonsar un 9%. I ahir, més del mateix. El banc val menys de 3.000 milions en borsa, encara que rebota avui un 3%. El seu president va provocar l'ona de vendes després d'afirmar durant la junta que "sembla que el diagnòstic és unànime: estem abocats a ampliar capital". "Estem curts de capital, no anem a pagar dividends (...). Sé que necessitem capital, però no sé ni quant ni com", va afirmar, a més d'especificar que el seu pla passa per recuperar primer la confiança del mercat. Sobre una possible operació de consolidació, va afirmar: "No anem a gestionar el banc per la seva venda, però si és el millor per als accionistes, s'analitzarà una operació de consolidació. La independència és un valor, però també una càrrega i caldrà triar".

El resultat d'aquestes paraules va ser de caigudes al parquet per a benefici dels 'hedge funds' que porten mesos posicionats contra el valor amb accions prestades (o amb derivats) del banc. El regulador publica els noms propis dels baixistes amb més d'un 0,5% del capital, i en el cas de l'entitat presidida per Saracho el nombre ascendeix a un total de vuit. Juntament amb Marshall, Samlyn i Oceanwood, estan AQR Capital Management (1,57% del capital), BlackRock (1,1%), Lansdowne Partners (0,7%), PDT Partners (0,51%) i Oxford Asset Management (0,6%).

El banc va perdre 3.485 milions d'euros i, a més, la setmana passada va reformular els seus comptes per reconèixer un nou forat de més de 600 milions d'euros, mentre que va reduir la seva estimació de la ràtio de capital CET 1 fins al rang entre l'11,7% i l'11,85%, molt per sota del 13,14% de desembre i només lleugerament per sobre de l'11,375% que exigeix el Banc Central Europeu (BCE). Això va desembocar en la renúncia del seu conseller delegat, Pedro Larena, encara que dilluns va assegurar que la decisió és per motius personals. També va provocar queixes entre els accionistes, a les quals Saracho sempre va respondre amb severitat i va assegurar que "es necessiten prendre mesures ràpidament, sense sentimentalismes". Una de les seves primeres decisions va ser, després de la trobada amb els propietaris del banc, renovar la cúpula amb Ignacio Sánchez Asiaín com a nou conseller delegat.

Noticias relacionadas

contador