ep archivo   petroleo
DAVID MCNEW - Archivo

Sembla que el mercat del petroli segueix afectat per un alt grau d'incertesa. Els preus de l'or negre han oscil·lat entre els 110 i els 120 dòlars per barril al juny, lluny dels màxims assolits al març, però el cru segueix 'tocat' per una prima de risc davant les notícies que arriben en relació amb la guerra de Ucraïna i les sancions contra Rússia. Es tem una escassetat d'oferta, i això provoca l'augment dels preus. Però segons els experts de Julius Baer són temors "infundats".

"La presència d'aquesta prima de risc es fa evident quan el flux de notícies polítiques arriba al mercat i infla temporalment els preus, com les declaracions realitzades aquesta setmana a la cimera del G7 sobre la idea d'un límit de preus", destaca Norbert Rücker, director d'economia i investigació Next Generation a Julius Baer.

Segons la seva opinió, la prima de risc "segueix sent difícil de quantificar", però creu que "és l'element que empeny els preus del petroli a tres dígits". Com diu, "els temors primerencs i excessius sobre una pèrdua substancial de subministrament en tornar-se tòxica la compra de petroli rus resulten cada cop més infundats".

Sobretot, apunta l'analista del banc suís, perquè el petroli rus "continua trobant compradors". En canvi, "el mercat del petroli és un altre exemple, actualment el més rellevant, de la tensió a la cadena de subministrament, amb què l'economia mundial ha estat lidiant des del 2021".

Aquest expert recorda que l'"autosancionament empresarial d'Occident", seguit de la introducció de polítiques restrictives com l'embargament de la Unió Europea, "va provocar un desviament transcendental d'una artèria clau del mercat del petroli". "Els petroliers russos ja no naveguen cap als ports europeus propers, sinó que prenen la ruta més llarga cap a Àsia, concretament cap a l'Índia i la Xina. Si bé aquest desviament va causar inicialment dificultats per establir noves associacions comercials, trobar els vaixells i aconseguir una assegurança, sembla que les coses s'estan assentant en una nova fase i les friccions estan disminuint”.

A més, apunta Rücker, en termes de volum, "les exportacions russes de petroli estan gairebé als nivells anteriors al març", mentre que pel que fa al valor "semblen estar per sobre". "El més important és que la nova fase s'estabilitzi", afirma.

A més, a Julius Baer "continuem creient que les pujades de preus són temporals, a causa de la combinació d'un extraordinari rebot econòmic post-pandèmic i un excepcional xoc de sentiments geopolítics". Com assenyala l'estrateg, "veiem més baixades als preus, a mesura que el cicle d'ànim disminueix i els fonaments es relaxen".

Tot i que reconeix que les condicions del mercat "continuen sent propenses a qualsevol altra pertorbació imprevista de l'oferta".

Noticias relacionadas

contador