wall street
Alex Proimos ( https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en ) No changes made

Wall Street obre amb pujades aquest dimecres als seus principals índexs borsaris (Dow Jones +0,30%, S&P 500 +0,25% i Nasdaq +0,21%). El parquet reacciona així a la decisió de Donald Trump, president dels Estats Units, d'abandonar el pacte nuclear amb l'Iran. La sortida dels EUA ha provocat, a més, la pujada del petroli, que es beneficia de les tensions geopolítiques i puja a prop d'un 3%.

  • 39.760,08
  • -

Els valors més alcistes del Dow Jones són Chevron (+1,72%), Exxon Mobil (+1,21%) i Caterpillar (+1,05%). Per la seva banda, els pitjors valors són Walmart (-3,98%), Nike (-0,76%) i Verizon (-0,40%).

Un dels principals protagonistes del mercat aquest dimecres està sent Walmart. La major cadena de venda al detall del món ha arribat a un acord "definitiu" per comprar el 77% de la índia Flipkart, i així repta Amazon a l'Índia. L'operació es tancarà als 16.000 milions de dòlars i el parquet ha reaccionat 'castigant' Walmart per aquesta inversió.

Un altre dels protagonistes del mercat aquest dimarts va ser Walt Disney. La companyia del ratolí animat Mickey va guanyar un 51% més durant el seu últim semestre, fins als 7.360 milions de dòlars. Uns resultats que van superar les previsions gràcies al rendiment dels seus parcs temàtics i el seu estudi de cinema, destacant-ne especialment la taquilla de la pel·lícula Black Panther.

Al mercat de bons, el rendiment del Tresor a 10 anys va recuperar la seva posició per sobre del 3%, fent dubtar els mercats. Així mateix, s'acaben de conèixer el PPI (Índexs de Preus al Productor) dels Estats Units, que ha estat inferior al previst pels analistes per al mes d'abril. L'altra xifra que s'espera conèixer al llarg del dia és la del comerç majorista.

Pel que fa a la Reserva Federal (Fed), els inversors seguiran a prop el president de la Fed d'Atlanta, que assistirà a un esdeveniment del Consell d'Afers Mundials a Florida, Jacksonville.

TRUMP OBRE LA CAIXA DE PANDORA A L'IRAN

Aquest dimarts a les 20:00 (hora espanyola), Trump anunciava que els Estats Units abandonava l'acord nuclear que va signar Barack Obama el 2015 junts amb Rússia, França, Regne Unit, Alemanya i Xina. El pacte contemplava la dràstica reducció de l'enriquiment de l'urani dut a terme per l'Iran. Emmanuel Macron, homòleg francès de Trump, el va advertir abans de conèixer la seva postura que la seva retirada podria causar "obrir la caixa de Pandora" i "la guerra".

El barril de West Texas, referència als Estats Units, puja un 2,7% fins als 70,98 dòlars. Una xifra que suposa màxims des de novembre de 2014. Trump va afirmar que "establirem el nivell més alt de sanció econòmica" i que "qualsevol nació que ajudi a l'Iran en la seva recerca d'armes nuclears podria també ser fortament sancionada pels Estats Units". L'impacte negatiu estimat sobre la producció de cru iranià és d'entre 200.000 i 300.000 barrils diaris.

Després de l'anunci es van succeir les diverses reaccions del mercat. Algunes nacions de l'Orient Mitjà van elogiar la postura de Trump, però els seus aliats europeus no ho van fer. Al seu torn, el president iranià Hassan Rouhani, ha afirmat a Reuters que el seu país continuarà compromès amb el pacte nuclear.

ÀSIA ES VESTEIX DE VERMELL I EUROPA COTITZA AMB SIGNE MIXT

Les borses asiàtiques han reaccionat a la sortida dels EUA del pacte nuclear amb caigudes. El Nikkei 225 japonès s’ha deixat un 0,52% al tancament de la sessió i el Kospi coreà ha cedit un 0,22%. El compost de Xangai s’ha deixat un 0,07%, mentre que el Shenzhen ha caigut un 0,08%. Finalment, l'australià S&P/ASX 200 també ha tancat en vermell (-0,11%), arrossegat per pèrdues importants al sector financer.

El Vell Continent cotitza amb signe mixt durant la sessió de dimecres (IBEX 35 +0,10%, CAC 40 -0,05%, DAX 30 -0,02%, FTSE 100 +0,47% i PSI 20 +0,29%). El selectiu espanyol puja lleugerament i és un dels índexs europeus en què no aconsegueixen frenar els inesperats 'cignes negres' del mercat: Iran i Argentina. Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,12% respecte al dòlar, fins als 1.188 bitllets verds.

Noticias relacionadas

contador