• Washington no permetrà l'exportació d'avions comercials de passatgers, peces i serveis a l'Iran en 90 dies
airbus avion aeropuerto

La decisió del president nord-americà Donald Trump d'abandonar el tractat nuclear amb l'Iran d'aquest dimarts ja té els primers resultats. El Departament del Tresor dels Estats Units revocarà les llicències per vendre avions de passatgers a l'Iran a les empreses Boeing i Airbus, segons ha informat el secretari del Tresor, Steve Mnuchin, aquest dimecres.

  • 157,06€
  • -0,92%
  • 167,22$
  • 0,25%

En concret, IranAir havia encarregat 200 avions de passatgers, 100 d'Airbus, 80 de Boeing i 20 del fabricant franc-italià de turbopropulsors, AT. Totes les ofertes depenen de llicències nord-americanes a causa de l'ús de peces nord-americans en avions comercials.

Boeing va tancar l'acord al desembre de 2016 per un valor de 17.000 milions de dòlars (uns 14.334 milions d'euros), en el marc d'un acord entre l'Iran i les principals potències mundials per reobrir el comerç a canvi de restriccions a les activitats nuclears de la república islàmica.

Per la seva banda, el fabricant d'avions europeu Airbus ha assenyalat aquest dimecres abans de la roda de premsa de Munchin que estudiaria la decisió de Trump per quantificar els seus efectes. La llicència de Boeing tenia validesa fins a setembre de 2020, segons fonts de la pròpia companyia.

El Departament del Tresor dels Estats Units, que controla les llicències d'exportació, va recordar la intenció de Washington de no permetre l'exportació d'avions comercials de passatgers, peces i serveis a l'Iran després d'un període de 90 dies des de la signatura.

El dirigent nord-americà, Donald Trump, va assegurar que tornarà a imposar sancions econòmiques contra l'Iran, les quals havien estat aixecades com a part de l'acord. Tal com va expressar aquest dimarts, després d'anunciar la retirada de Washington, "si es permet que l'acord segueixi en peu, aviat hi haurà una cursa armamentística al Pròxim Orient", va declarar Trump.

Noticias relacionadas

contador