• El president dels EUA decideix avui si abandona o no el pacte nuclear amb l'Iran
wall street

Wall Street ha obert amb lleugeres caigudes en les seves tres principals índexs borsaris (Dow Jones -0,2%, S&P 500 -0,19% i Nasdaq -0,17%). Els inversors tenen una cita a les 20:00 (hora espanyola) amb Donald Trump. El president dels Estats Units anunciarà si abandona o no l'acord nuclear amb l'Iran, una decisió de la qual depenen, entre d'altres, els preus del petroli.

  • 26.281,82
  • 0,05%

Al Dow Jones, els valors més alcistes aquest dimarts són Goldman Sachs (+0,88%), General Electric (+0,54%) i Caterpillar (+0,46%). Per la seva banda, els pitjors valors són Walt Disney (-0,93%) i Johnson & Johnson (-0,61%).

El president dels EUA decideix avui si abandona o no l'acord amb el país de l'Orient Mitjà

El president de la Fed (Reserva Federal), Jerome Powell, ha estat un altre dels grans protagonistes aquest dimarts.

Durant el seu discurs a Zuric, Powell ha assegurat que la pujada de tipus de la Fed no tindria un gran impacte en l'economia global. No obstant això, el govern argentí busca culpables en la Fed pel seu arruïnat peso enfront d'un dòlar que aspira a aglutinar encara més fortalesa.

TOTES LES MIRADES POSADES EN TRUMP

Trump anunciarà aquesta nit si abandona o no el pacte nuclear amb l'Iran. Els preus del cru cedeixen aquest dimarts a l'espera de la decisió. El barril de West Texas, referència als Estats Units i que dilluns va tocar màxims de novembre de 2014, cau en aquests moments un 0,88% fins als 70,11 dòlars.

L'acord nuclear va ser signat el 2015 pels EUA, l'Iran, França, Regne Unit, la Xina, Rússia i Alemanya. Emmanuel Macron, homòleg francès de Trump, ha advertit que el pacte manté la pau i que d'abandonar-lo "obriríem la Caixa de Pandora" i "podria haver-hi guerra".

Iran és, a hores d'ara, el tercer major productor de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli). S'estima que la sortida dels EUA de l'acord podria generar una caiguda d'entre 200.000 i 300.000 barrils en la producció diària de cru del país.

"A causa de la contínua pressió del president Trump, els canvis de personal al seu equip de relacions exteriors i la seva revitalitzada relació amb Israel i Aràbia Saudita, la política dels EUA és ara més agressiva. Sigui quina sigui la decisió, l'acord actual no sobreviurà sota el mandat de Trump, que té dues opcions: no renovar el tractat i aplicar sancions o mantenir el seu discurs de desacord tractant de buscar millores", apunten des de Barclays.

ÀSIA TANCA EN VERD I EUROPA COTITZA EN VERMELL

Les borses europees cotitzen en vermell a l'espera de Trump (IBEX 35 -0,41%, CAC 40 -0,55%, DAX 30 -0,58%, FTSE 100 +0,02% i PSI 20 -0,68%). En el cas del selectiu espanyol, l'IBEX lluita per defensar els 10.100 punts amb Repsol marcant màxims històrics alçada precisament pel repunt del cru. Al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,47 respecte al dòlar fins als 1.1866 bitllets verds.

Àsia ha tancat en verd liderada pel Hang Seng (+1,41%). Els parquets asiàtics s'han deixat portar per l'empenta de Wall Street de dilluns, excepte el Kospi sud-coreà, que s'ha deixat un 0,47% al tancament. A la Xina continental, els índexs de Xangai i Shenzhen pugen un 0,80%, mentre el Nikkei deixa un avanç més tímid, del 0,17%, afectat per la baixada de la despesa de les llars del país asiàtic.

Al Pacífic, l’ASX200 puja un 0,12%, mentre que l’NZX50 ho fa menys d'un 0,1%. A la resta del continent, Singapur puja un 0,28%, Tailàndia avança un 0,95%, Malàisia ho fa un 0,64% i Bombai tanca un 0,15% amunt.

Noticias relacionadas

contador