• La nitidesa dels grans reguladors ha estat essencial al terreny de la recuperació
  • El govern argentí busca culpables a la Fed pel seu arruïnat peso
powellsmiling

El president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, no observa riscos per a l'economia global en el seu camí cap a la normalització monetària mitjançant una política ben telegrafiada. Ni per a les grans potències, ni per a mercats emergents.

"Hi ha raons per pensar que la normalització de les polítiques" serà "raonable" per a tots els mercats, va dir Powell

"No descarto els riscos que emanen d'una normalització global", però, la decisió de la Fed sobre el futur del preu del diner a l'economia nord-americana no hauria de danyar el desenvolupament mundial, va declarar el banquer a Zuric aquest dimarts, durant un esdeveniment patrocinat pel Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Nacional Suís. "Els estímuls monetaris de la Fed i altres economies avançades han jugat un paper limitat en l'augment de corrents de capital amb destinació a mercats emergents". Per la qual cosa "hi ha raons per pensar que la normalització de les polítiques" hauria de ser "raonable" per a tals economies, ha afegit.

I per assegurar un comportament controlat dels agents econòmics, Powell va voler recordar el seu compromís de "comunicar la nostra política de la manera més transparent possible, ajudar a alinear les expectatives i evitar agitació als mercats". No obstant això, ha advertit que "alguns inversors i institucions podrien no estar ben posicionats" per a tals mesures i "per descomptat, les futures condicions econòmiques sorprendran a tots, com normalment fan".

Després de mantenir els tipus a zero set anys, el regulador va començar a incrementar el preu del diner el 2015, amb la sisena correcció d'un quart de punt aplicat al març passat. Les expectatives apunten cap a una nova pujada al juny.

L’ARRUÏNAT PESO ARGENTÍ CULPA POWELL

La divisa argentina no gaudeix d'un estat de salut privilegiat. Es va desplomar un 8% el passat dijous i va prolongar el seu descens divendres fins a nous mínims històrics als 22,50 pesos per dòlar. Es va deixar a prop d'un 12% del seu valor durant la primera setmana de maig. Amb els tipus d'interès al 40%, després de tres pujades en set dies, el banc central presidit per Federico Sturzenegger va aconseguir fer un torniquet d'emergència, però no exempt de conseqüències.

Argentina no ha de queixar-se. Tipus d'interès més alts s'esperaven "a tot el món financer", Adrián Aquaro

El seu govern mira lluny per buscar culpables, i l'apreciació del dòlar, així com la cada vegada més alta corba d'interès, danyen el valor de la moneda argentina. "Les autoritats han tractat de culpar raons externes sobre les causes d'aquest moviment, tot i que aquestes només han incidit en una petita part", assegura Adrián Aquaro, fundador de Trader College. Una política monetària més restrictiva no ha de ser motiu de queixa ja que "era una cosa sabuda a tot el món financer", ha afegit.

BANQUERS I CARISMÀTICS

Fa anys que fa falta molt més que coneixements 'macro' per seure al capdavant d'un banc central. Els seus governadors han de ser clars amb els mercats i reduir la incertesa que la seva estratègia pot generar en les decisions d'inversió. Alan Greenspan i el seu successor, Ben Bernanke, ho van entendre durant la dècada dels 80 després de la pitjor recessió recordada des de la Gran Depressió als EUA. Així, la figura del president de la Reserva Federal va requerir des d'aquest moment una presència política, i no només un perfil tècnic. Al gener de 2012, Bernanke anunciava la xifra màgica del 2% com a objectiu de preus per al llarg termini, a través de les seves decisions futures.

"El fet que les expectatives de la inflació es trobin 'ancorades' té com a implicació l'actuació global de l'economia", va declarar el banquer cinc anys abans, en un exercici gradual que va portar la Fed a establir forquilles de preus abans d'oficialitzar finalment l'objectiu del 2%. I és que l'estabilitat de les expectatives sobre la inflació ha estat essencial al terreny de la recuperació econòmica recent. Més encara que la mateixa xifra del 2%. Un exemple de com n’és d’important la transparència dels reguladors centrals en la seva estratègia futura.

Noticias relacionadas

contador