petroleo-pozo

Els preus del petroli han tornat a les pujades aquest dilluns després que els Estats Units i els seus aliats occidentals imposessin sancions a determinats bancs russos, cosa que fa témer que el subministrament d'energia es vegi afectat indirectament.

El cru Brent, la referència internacional del petroli, va pujar fins a un 7% i va assolir els 105 dòlars per barril. Els futurs del cru West Texas Intermediate, de referència als EUA, també van pujar fins a un 7% per cotitzar per sobre dels 98 dòlars per barril.

Posteriorment, els preus van baixar lleugerament. El WTI va pujar un 5,03%, fins als 96,20 dòlars per barril, mentre que el Brent va guanyar un 4,78%, fins als 102,61 dòlars per barril.

Els dos contractes van superar els 100 dòlars dijous per primera vegada des del 2014, després que Rússia envaís Ucraïna. Tot i això, el repunt inicial va durar una mica, ja que el WTI i el Brent van retrocedir al llarg de la sessió de dijous i durant la jornada de divendres després que la primera ronda de sancions de la Casa Blanca no tingués com a objectiu el sistema energètic de Rússia.

En aquell moment, els operadors van pensar que el mercat estava fora de perill, quant a una interrupció important del subministrament, però es va produir una "notable escalada en tots els àmbits" durant el cap de setmana i això va tornar una prima de risc als preus, segons Bob McNally, president de Rapidan Energy Group.

Va assenyalar la decisió de retirar alguns bancs russos del sistema global de missatgeria interbancària Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), la imposició de mesures al banc central de Rússia que li impedeixen desplegar les reserves i la posada en alerta màxima de les forces de dissuasió nuclear per part del president rus Vladimir Putin.

"Podríem arribar als 110 o 115 dòlars el barril abans que es replegui", indiquen els experts en declaracions a CNBC.

Noticias relacionadas

contador