ep euro dolar portada
Europa Press

La promesa del president de la Reserva Federal dels EUA (Fed), Jerome Powell, que les tres pujades de tipus són més que suficients per al banc central i que el 2020 es mantindrà la política monetària de l'organisme ha causat agudes caigudes en el dòlar, que ha marcat mínims de quatre mesos en el seu índex de referència. La mesura, que recull el seu acompliment contra els seus sis divises principals, ha tocat gairebé els 97,00 punts. La moneda nord-americana també ha recalat en mínims d'un mes contra l'euro, al voltant dels 1,1150 dòlars, on la moneda compartida aguanta el tipus a l'espera del debut de Christine Lagarde als comandaments del Banc Central Europeu (BCE).

Les projeccions econòmiques del banc central nord-americà mostren que una immensa majoria de membres del Comitè Obert de Política Monetària de la Fed (FOMC per les sigles en anglès) no preveuen canvis en les taxes d'interès fins al 2021. Aquest fet, unit a les declaracions de Powell, ha provocat una ràpida liquidació de posicions alcistes en el dòlar, que també ha caigut contra el ien i contra la lliura, amb la divisa britànica ampliant els seus recents màxims fins a una fita de més de vuit mesos. La moneda estira el seu ral·li en una jornada durant la qual els britànics van a les urnes per a una històrica votació que s'espera que ratifiqui el primer ministre, Boris Johnson, en el càrrec, per dur a terme el seu pla sobre el Brexit.

La moneda ha descomptat durant les últimes jornades una majoria conservadora que estigui en control del Parlament i tregui la Gran Bretanya de la Unió Europea (UE) a finals de gener, per la qual cosa els experts avisen que qualsevol altre resultat podria provocar una caiguda en la lliura. De fet, la moneda va cedir terreny aquest dimecres, després que els últims sondejos a la vigília de la jornada electoral mostressin que Johnson havia vist retallada la seva victòria.

Els inversors també estan molt pendents de la implementació de la ronda aranzelària sobre productes xinesos per valor de 160.000 milions de dòlars, que entra en vigor aquest diumenge, amb creixents expectatives que els EUA ajorni els impostos extra en pro de seguir amb les negociacions amb la Xina per l'anomenat acord de 'fase u'.

Els analistes, però, esperen que el 'bitllet verd' es mantingui en baixa forma per algun temps, mentre que l'estrena de Lagarde "només causarà una moderada reacció", segons els experts de TD Securities. Cal destacar les pujades al dòlar de Hong Kong, fins a un màxim de cinc mesos i dels dòlars d'Austràlia i Nova Zelanda, enmig d'una onada de tancament de posicions curtes.

Noticias relacionadas

contador