ibex portada mercados bolsa
10.765,00
  • 131,10
  • 1,23%

L'IBEX ha repuntat un 0,81%, fins als 9.468,50 punts, després que Donald Trump s'hagi pronunciat de nou sobre la guerra comercial amb la Xina i hagi assegurat que estan "molt a prop d'un gran acord". La vista també està posada en les eleccions del Regne Unit, el resultat de les quals es coneixerà aquest divendres a primera hora. A més, Christine Lagarde ha mostrat un to més optimista que Mario Draghi durant la seva primera roda de premsa com a presidenta de BCE.

Lagarde ha anunciat una revisió de l'estratègia del banc central, que es durà a terme el 2020. "Els riscos que envolten les perspectives de creixement de la zona de l'euro, relacionats amb factors geopolítics, el creixent proteccionisme i les vulnerabilitats als mercats emergents, segueixen inclinats a la baixa, però s'han tornat una mica menys pronunciats", ha assenyalat la banquera central.

"Les dades més recents apunten a la persistència de febles pressions d'inflació i a una dinàmica de creixement feble de la zona euro, encara que hi ha alguns signes inicials d'estabilització en la desacceleració del creixement i d'un lleu augment en la inflació subjacent", ha afegit la presidenta del BCE.

Després de les seves paraules, el sector bancari ha registrat forts guanys: CaixaBank, Sabadell i Bankia han rebotat més del 4% i Santander, BBVA i Bankinter han pujat més del 3%). A més, l'euro es deprecia un 0,13% i es canvia als 1,1111 dòlars.

ELS MISSATGES DE POWELL

La divisa europea cedeix lleugerament posicions després de marcar màxims dels últims mesos contra el dòlar després dels missatges llançats aquest dimecres a la Reserva Federal dels EUA (Fed) i el seu president, Jerome Powell.

El banc central va anticipar que té previst mantenir els tipus a l'actual 1,5%-1,75% durant tot 2020, per sota de la taxa considerada neutral al llarg termini (2,5%). Powell va assenyalar que només es plantejaria una pujada de tipus si es produís "un augment significatiu i persistent en la inflació". Una cosa que ni ell ni ningú contempla el 2020, però tampoc el 2021. És a dir, si les coses segueixen com fins ara, la Fed podria mantenir els tipus a l'1,5%-1,75% per molt temps.

ELECCIONS AL REGNE UNIT

A més, per descomptat, l'altra cita del dia seran les eleccions al Regne Unit. Tot el mercat està pendent d'un resultat que s'espera que doni com a guanyador Boris Johnson. No obstant això, també s'espera -i es tem- que la permeti lluitar amb el Parlament britànic amb contundència per tirar endavant els seus plans de Brexit. Si això és així, tornaríem a la casella de sortida. És a dir, es tornaria a la incertesa i a un procés que sembla mai tindrà fi.

"Els britànics comencen a votar aquest matí mentre la lliura aguanta bé. És possible que el primer element que mourà la lliura sigui l'enquesta a peu d'urna que es coneix sobre les onze de la nit hora espanyola. Aquí els mercats obtindran la primera indicació del resultat probable", explica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets.

A més,al capítol de dades macro, l'IPC d'Alemanya de novembre va caure un -0,8% mensual, en línia amb el que s'esperava i davant el +0,1% anterior. En taxa interanual, puja un 1,1%, davant l'1,1% esperat i anterior. Per la seva banda, la producció industrial de la Zona Euro va caure un 2,2% l'octubre, en línia amb els pronòstics. Finalment, el petroli Brent puja un 0,8%, fins als 64,26 dòlars; i la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys repunta fins al 0,45%.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Ja tenim l'IBEX confirmant clarament per sobre dels 9.400 punts. Cosa que vol dir que tenim una doble vall de manual, encara que podem assistir a correccions de curt termini. El que sí que ens diu aquesta petita figura de volta és que, si aquesta no falla (res és infal·lible als mercats) hi ha una alta probabilitat que es dirigeixi cap als 9.700 punts, i fins i tot la zona dels aprox. 9.730 punts, per on passa en aquest moment la part superior d'un potencial canal lateral- alcista", argumenta José María Rodríguez.

"D'antuvi", afegeix aquest expert, "ja tenim el senyal que fa tant de temps esperàvem i que ens llança cap als màxims anuals (9.588) amb una alta probabilitat de superar-los. I ara, a curt termini, els 9.400 punts es converteixen en suport. Mentrestant la resta dels nostres veïns del Vell Continent posen rumb als màxims anuals al mateix temps que Wall Street marca nous màxims de tots els temps en els seus tres grans índexs".

Noticias relacionadas

contador