librabrexitcb1

El gran 'dia B', com molts analistes es refereixen aquest dimarts a la votació de l'acord de la primera ministra britànica, Theresa May, amb la Unió Europea a la Cambra dels Comuns, manté la lliura en màxims de set setmanes, davant les expectatives que la 'premier' persegueixi una pròrroga del Brexit. Amb totes les apostes a favor que May fracassi a tirar endavant el seu pacte, els experts aconsellen prestar molta atenció al marge de la seva derrota.

Les enquestes contemplen que perdi per uns 100 vots, ja que obtindrà, com a màxim, el suport dels 250 diputats conservadors. S'espera que els seus opositors al si dels 'tories' -uns 100- i els 10 parlamentaris de la DUP irlandesa s'alineïn amb laboristes i la resta de la càmera contra May, cosa que impossibilita que obtingui els 318 seients que necessita per treure endavant el seu pacte amb Brussel·les per al divorci.

Aquest desenllaç està descomptadíssim pel mercat, però si el marge de detractors s'amplia "entrarem en territori desconegut", adverteixen els analistes de Danske Bank. "Una estreta derrota vol dir que la primera ministra pot perseguir una segona votació, però si els respatllers cedeixen per sota de 200, no descartem que es deslligui el caos i fins i tot que May presenti la seva dimissió", afegeixen.

En el context que el fiasco s'ampliï fins a 200 diputats, la lliura, que busca afermar-se als 1,29 dòlars aquest dimarts i que ha ampliat els seus màxims de set setmanes fins a una fita als 1,2930 dòlars aquest dilluns, "es desplomarà a prop d'un 3,8%, fins als 1,25 dòlars i fins a un canvi de 0,91 lliures contra el dòlar", preveu Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management.

Les últimes jornades han estat positives per a la divisa britànica, ja que les expectatives que May persegueixi una extensió de l'Article 50 del Tractat de Lisboa han bombat la moneda. Segons els experts, la moneda es mou sota el principi que més Brexit és dolent i menys Brexit és bo, per la qual cosa en l'hipotètic cas que se celebrés un segon referèndum i s'anul·lés el Brexit, la moneda podria arribar fins als 1,70 dòlars, apunta Naeem Aslam, analista de Think Markets.

Els analistes de Goldman Sachs indiquen que, tot i que les institucions comunitàries es preparen per a aquesta eventualitat, "esperaran a una sol·licitud formal del govern de May". "Ja sigui perquè el Parlament demana temps per donar els passos legislatius necessaris per impulsar un segon referèndum o per renegociar l'acord pactat amb May, les institucions europees són proclius a donar-se un marge de temps per desplegar noves converses", expliquen els experts de la entitat dels EUA.

Noticias relacionadas

contador