chica-paseando-junto-cartel-libra
Reuters

La lliura s'ha disparat a màxims de gairebé un mes i mig, després de les informacions del diari Evening Standard que apunten que el govern britànic demanarà una extensió de l'Article 50 del Tractat de la Unió Europea (UE). Segons aquest diari, els membres de l'Executiu de Theresa May creuen que no hi ha temps de deixar lligats tots els tràmits per a la desconnexió amb els Vint-i-set, de manera que una pròrroga sembla inevitable.

Aquests rumors, units a les declaracions del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, sobre els constants contactes amb la 'premier' per oferir garanties addicionals sobre el divorci que es fa efectiu el 29 de març, han provocat un repunt en la moneda britànica. Contra el dòlar, la divisa s'ha disparat a màxims d'un mes i mig, als 1,2850 dòlars, no vistos des del 26 de novembre. Davant del dòlar, s'ha apreciat un 0,3%, fins a les 0,898 lliures.

Poc després, un portaveu del número 10 de Downing Street ha desmentit que l'Executiu de May contempli demanar una extensió de l'Article 50 per prolongar la seva permanència a la UE, cosa que s'ha desinflat moderadament la moneda.

La història per als mercats segueix sent la mateixa, "menys Brexit és bo, més Brexit és dolent", assenyala Ranko Berich, analista de Monex Europe. El repunt de la lliura deixa clar, segons aquest analista, que "la lliura està a punt per a un ral·li important si es descarta l'escenari d'un divorci sense acord".

L'acció també s'ha traslladat a Brussel·les aquest divendres, ja que Juncker ha confirmat les informacions publicades pel Financial Times que les institucions europees estan obertes a aclarir alguns punts de l'acord entre Londres i Brussel·les que ha de rebre el suport del Parlament el 15 de gener. Encara que totes les aposten estan en què May perdrà la votació, els experts assenyalen que major claredat de la UE podria ajudar a la 'premier' aconseguir un èxit en una segona ronda.

Noticias relacionadas

contador