librabrexitcb1

La lliura és la gran protagonista de la setmana al mercat de les divises, quan el Brexit entra en unes jornades crucials, a les portes de la votació al Parlament britànic de l'acord de divorci entre Londres i Brussel·les. Els analistes coincideixen a assenyalar que la divisa ha descomptat completament que May fracassi en el tràmit parlamentari i es manté amb pocs canvis a la zona dels 1,2830 dòlars.

Amb tot, la moneda ha retrocedit des dels màxims de set setmanes, després de protagonitzar un ral·li esperonat per les expectatives que el país demani una pròrroga de l'Article 50 del Tractat de la Unió Europea. Tot i que no es descarten altres escenaris com una sortida caòtica, un nou referèndum o que l'acord sigui acceptat per la Cambra dels Comuns durant una segona volta.

Per la seva banda, May encara s'aferra obstinadament al seu pla, tot i l'aclaparadora oposició que rep i manté el seu missatge que si la votació fracassa aquest dimarts, és més probable que el Regne Unit continuï a la UE a què es produeixi un Brexit sense acord.

A Brussel·les esperen que el Regne Unit sol·liciti un període de gràcia, probablement més enllà de juliol, quant es conformi la derrota de la premier, que s'estima fins a 200 vots. Aquesta extensió dependrà del motiu de la sol·licitud: es podria atorgar una pròrroga més llarga si es plena un segon referèndum i més curta si el que es busca és una nova tramitació de l'acord.

Els experts de MUFG Bank apunten que "hi ha un marge per a un augment de la lliura durant els pròxims mesos si s'evita un Brexit sense acord a finals de març". "Unes noves eleccions generals segueixen sent poc probables, encara que el Partit Laborista finalment proposa una moció de censura", assenyalen.

EL IUAN ACABA AMB LA SEVA RATXA

L'actualitat als principals encreuaments també passa pel iuan. La divisa xinesa ha trencat el seu ral·li que l'ha portat a màxims de prop de cinc mesos contra el dòlar, després de conèixer les dades de la balança comercial de la segona economia del món que han decebut i alimenten els temors d'alentiment del creixement global.

El desastre de la divisa xinesa també ha arrossegat les divises del Pacífic que cedeixen contra el dòlar.

Noticias relacionadas

contador