johnson libra

La lliura esterlina cerca consolidar posicions al voltant d'1,30 dòlars aquest dijous i a 0,9086 lliures respecte a l'euro i rebota des del mínim de sis setmanes per sota de 1,29 dòlars marcat dimecres, després que el primer ministre britànic, Boris Johnson, presentés al Parlament una nova legislació en la qual reconeix explícitament que el Regne Unit pretén incomplir el pacte signat amb la Unió Europea (UE) a l'Acord de Retirada, sobretot el que es refereix a la frontera irlandesa. Aquest dijous, els negociadors de tots dos bàndols celebraran una reunió d'emergència.

El mercat espera més volatilitat per a la moneda, a mesura que el país s'acosta a l'abisme d'un Brexit dur després de l'última maniobra de Johnson. El fet que Regne Unit hagi declarat que actuarà fora de la legalitat internacional, podria abocar la UE a prendre mesures legals en virtut del tractat existent, si les converses d'urgència no asseguren prou a Brussel·les que la nova legislació britànica no trencarà els compromisos ja acordats.

En concret, la polèmica gira entorn dels acords del Divendres Sant, pels quals es va posar fi al conflicte a Irlanda del Nord. Es tem que, si d'alguna manera no es respecten aquestes mesures establertes a finals dels anys 90, es produeixin tensions a la frontera irlandesa.

El projecte de llei de mercat intern del govern del Regne Unit, que admet que violaria el dret internacional d'una "manera específica i limitada", "soscava la confiança entre totes dues parts i fa encara més difícil tancar un acord comercial de compromís d'últim minut", comenten els experts de MUFG.

Aquest nou episodi del drama del divorci entre el Regne Unit i la UE ha provocat que la volatilitat de la lliura es dispari un 13%, màxim des del 26 de març, quan el mercat va patir el terratrèmol de la pandèmia. "Els riscos per a la lliura continuen molt esbiaixats cap al costat negatiu a curt termini", indiquen els analistes del banc japonès.

Noticias relacionadas

contador