Tokio Japón Tokyo Japan Nikkei Bolsa 630
38.236,07
  • -37,98
  • -0,10%

La borsa nipona encapçala les pèrdues al continent asiàtic, durant una jornada de resultats mixtos després que el president dels EUA, Donald Trump, hagi amenaçat a Mèxic amb aranzels progressius durant els propers mesos. El Nikkei es deixa un 1,63%, dinamitat pel ral·li del ien de més del 0,6%, aixecat pel seu paper actiu refugi enmig de la guerra comercial que no cessa entre els EUA i la Xina i que obre ara un altre front a l'Amèrica del Nord.

La virulència als mercats -els futurs nord-americans i europeus es tenyeixen de vermell- s'ha generat per un tuit de Trump. "El 10 de juny els Estats Units imposarà tarifes del 5 per cent a tots els béns entrants al nostre país des de Mèxic, fins que deixin d'entrar des de Mèxic migrants il·legals", ha assenyalat el mandatari a través del seu compte a la xarxa social.

"Les tarifes aniran augmentant de manera gradual fins que es posi remei al problema de la migració il·legal, moment en què es retiraran els aranzels", ha asseverat.

Els analistes busquen distanciar-se d'aquests moviments, tot i que reconeixen que el nerviosisme obeeix al fet que l'anunci de Trump "no podia arribar en pitjor moment, ja que els ànims estan molt tibats per l'amenaça de frenada econòmica, unida als increments d'aranzels sobre la Xina", expliquen analistes de Mizuho Bank.

"La notícia d'obrir un altre front en la guerra comercial ha sacsejat els mercats quan ja es troben extremadament fràgils", apunta per la seva banda Jasper Lawler, analista de London Capital Group. A més, els experts alerten del perill que la decisió del republicà dinamiti el procés per ratificar l'acord comercial dels tres països -anomenat Acord Mèxic-Estats Units-Canadà, o USMCA (NAFTA per les seves sigles en anglès)- que acaba de començar.

LES DADES MACRO DE LA XINA DEIXEN NOTAR ELS ARANZELS

A més, la Xina ha afegit més pressió al mercat amb la seva insistència de tallar les exportacions dels anomenats materials rars, essencials en la fabricació de productes tecnològics, en cas que el conflicte amb Washington escali més. Xanghai es deixa un 0,32% i Shenzhen cotitza pla en una jornada durant la qual els PMI de manufactures i serveis de la segona potència mundial han llançat unes dades que mostren com l'economia del país segueix llanguint.

L'activitat manufacturera ha cedit per sota del que s'esperava, fins al 49,4 -al terreny de la contracció-. "És el primer senyal de l'impacte dels aranzels aplicats des de l'1 de maig", indica Jasper Lawler.

En altres borses, s'han vist retallades al Hong Seng de Hong Kong (-0,5%) i a Singapur (-0,81%). La resta del Sud-est asiàtic es mou en el verd, mentre el Kospi de Corea del Sud es mostra pla, igual que l'ASX200 australià. Encara al Pacífic, la borsa de Nova Zelanda puja un 0,5%.

Noticias relacionadas

contador